Túrós pite

  • 2020.10.07.
  • 5

Pihe-puha, isteni és könnyű túrós pite. Azt hiszem nincs ember, aki ne szeretné. Most cukormentesen, édesítővel készült, de természetesen cukorral is készíthető.
Hozzávalók egy 21-szer 24-es tepsihez:a tésztához kell:13 dkg szobahőmérsékletű vaj1,5 tojás80 gr tejföl35 dkg liszt1 teáskanál sütőporcsipet sóa tetejére:1/2 tojása töltelékhez kell: 2 dl tejből és 3 dkg vaníliás pudingporból főzött sűrű, kihűlt puding75 dkg krémes túró2 tojás sárgája2 tojás felvert fehérjéje 1 púpos evőkanál tejföl1 citrom reszelt héjafél marék mazsolacsipet sóés ízlés szerint folyékony édesítőszer vagy cukor, ha cukorral készül, az jó vaníliás legyenElőször a pudingot készítettem el. Aztán összeállítottam a tésztát: a tojást, vajat és tejfölt jól kikevertem, majd hozzáadtam a sütőporos, picit sós lisztet és tésztává gyúrtam. Nem kell nagyon megdolgozni, épp csak álljon össze. Hűtőbe tettem, míg megcsináltam a tölteléket és közben előmelegítettem a sütőt is olyan 170 fokra, a tepsit pedig kibéleltem szilikonos sütőpapírral.A fehérjét jó kemény habbá vertem, majd a tojássárgájákat robotgéppel összekevertem a túróval, pudinggal. Belereszeltem a citrom héját, beletettem a mazsolát is, jól elkevertem, adtam hozzá édesítőszert, majd fellazítottam a fehérjehabbal.A tésztát kettőbe vettem és lisztezett felületen kinyújtottam az első gombócot a tepsi formájának megfelelően olyan 2-3 mm vastagra. Tepsibe tettem, villával beszurkáltam, majd rásimítottam a tölteléket. Kinyújtottam a második tésztagombócot is, ráhelyeztem a töltelékre, kissé rá is nyomkodtam, megkentem a maradék fél tojással, és ismét megszurkáltam. Ment is a sütőbe 30 percre. Kihűlés után szeleteltem.A tésztából maradt egy kevés, de így könnyebb formára igazítani, meg a maradékkal meg is lehet díszíteni csilivilire a tetejét, ha valakinek épp van kedve hozzá. :)