Almás karfiolleves

  • 2018.10.22.
  • 8

Az alma és a karfiol nagyon jó páros. Még ha elsőre szokatlannak tűnik is.Hozzávalók 4 főre:1 kisebb fej karfiol (tisztítva olyan 25-30 dkg)1 nagy keményhúsú, savanykás alma2 evőkanál hajdina (vagy köles vagy gersli)2 dkg vaj3 zöldségleveskocka (vagy 2 liter alaplé)1 nagy csokor petrezselyemzöldsófrissen őrölt bors2 cm-es darab gyömbér tisztítva, nagyon apróra vágva (vagy 1 mokkáskanál szárított)frissen reszelt szerecsendió1 mokkáskanál kurkuma1 csapott teáskanál kristálycukor1 teáskanál alma- vagy fehérborecet1 dl tejszín (nem kötelezően)friss sárga vagy piros chili karikákra vágva (szintén nem kötelező) A karfiolt rózsáira szedtem, amik nagyok voltak, daraboltam. Egy nagyobb fazékban a vajon kevés sóval pároltam úgy 5 percig fedő alatt a rózsákat, majd felöntöttem kb. 2 - 2,5 liter vízzel, tettem bele 3 zöldségleveskockát, sót, borsot, szerecsendiót, hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet is, a gyömbért is, valamint a hajdinát is hozzáadtam. Hagytam főni, míg minden puha lett a levesben (20 perc), aztán a legvégén pici cukorral, ecettel még ízesítettem. A tejszín nem kötelező elem, külön lehet kínálni, ki hogyan szereti, úgy ehesse. Jó így is, úgy is.Tipp: ha nem akartok leveskockát használni (nekem nincs bajom vele, de hátha vannak faxnisabbak is :)) ), akkor 2 közepes hagymát vágjatok nem túl vékony félkarikákra, és mikor felengeditek a levest vízzel, tegyétek bele azt is. Jó ízt fog adni, és így kikerülhető a leveskocka vagy vegeta. Friss chilikarikákkal még finomabb!