Töltött paprika másképpen

  • 2017.11.18.
  • 5

Még tudtam venni olcsó, szép paprikákat a piacon, így egy szezonzáró fogást készítettem belőle, s aztán majd csak jövőre kerül legközelebb ez a finom zöldség a tányérunkra. Imádom a paprikát... Hozzávalók 4 főre:12 vagy 16 közepes-kisebb tölthető zöldpaprika (lehet piros, narancs is, én most zöldet kaptam)50 dkg darált sertéshús10 dkg rizs1 közepes fej vöröshagyma jó apróra kockázva (10-12 dkg)1 gerezd fokhagyma reszelvesó, frissen őrölt bors1 teáskanál koriandermag és2 szem szegfűbors mozsárban összetörve1 evőkanál szárított bazsalikom vagy1 mokkáskanál szárított kakukkfű (citromos is lehet a kakukkfű)1 kisebb tojás2 cl víz3 evőkanál olívaolaja mártáshoz:a fent írt apróra kockázott vöröshagyma 1/3-a1 gerezd fokhagyma reszelve1 kicsi babérlevél6 dl víz2 evőkanál liszt2 evőkanál tejföl1 evőkanál világos szójaszószreszelt szerecsendiósó, egy csipet cukor.A rizst megfőztem al dente. Leszűrtem, és a szűrőkanálban még át is mostam, le is hűtöttem. A darált húshoz adtam egy tojás, a fűszerek, a 2 cl víz, a vöröshagyma 2/3-a és a fokhagyma kíséretében. Alaposan összekevertem, és a lecsumázott, magházuktól megszabadított paprikákba töltöttem. Egy serpenyőben felhevítettem az olívaolajat, és nagy lángon körbesütöttem a paprikákat. Vigyázni kell, durrog, fröcsköl kissé, ezért ajánlatos szárazra törölni őket sütés előtt. Nekem maradt ki töltelék, azt gombócoltam és szintén körbesütöttem az olajon. A paprikákat és gombócokat egy tepsibe szedtem ki. A visszamaradt olajon megdinszteltem kevés sóval a maradék vörös- és fokhagymát, majd felöntöttem 2 dl vízzel, és a paprikák alá öntöttem. Alufóliával lefedtem, és előmelegített, 180 fokos sütőben 40-50 percig sütöttem.
Kivétel után a levet egy kislábosba átöntöttem (ami a paprikák alatt volt), még adtam hozzá fél liter vizet és fűszereztem szerecsendióval, sóval, csipet cukorral, szójaszósszal és felforraltam. Forrás után behabartam a tejföllel. Ez az étel olyan isteni lett, a paprika íze olyan erőteljesen érződik, hogy csak na. A következő szezonban a klasszikus magyar töltött paprikát is így fogom készíteni, hogy első lépésben körbesütöm, s csak aztán teszem a fazékba.
Ez az adag főételként ennyi, előételként egy-egy töltött paprika pont elegendő.Készíthető másfajta húsból is: szárnyasból, marhából is.A fóliás, ezért szinte csak vizet tartalmazó sárga TV paprikából ne is próbáljuk elkészíteni ezt az ételt. Csak kerti, masszív húsú paprikák alkalmasak a sütésre. A fóliás csak szétfolyik-szétfő, nem használható. Mint ahogy lecsónak sem igazán alkalmas.