Lángos

  • 2019.07.25.
  • 6

Lángos Hozzávalók (4 adag):30 dkg kenyérliszt BL801 dl tej1,5 dl víz2.5 dkg friss élesztő (egy egésznek fele)1 teáskanál só1 teáskanál porcukor3 gerezd fokhagyma2 dl tejföl20 dkg sajtolajElkészítés:Egy pohárban megmikrózzuk a tejet, a mikró teljesítményétől függően 5-10 másodpercig. Langyosnak kell lennie. Ezután beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, kb. 10 perc alatt felfut.Közben egy mély tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy egy eléggé lágy tésztát kapjunk, de ne folyjon azért. 1 óra alatt kb a duplájára kelesztjük.Egy mély tálban kb. 10 centi olajat hevítünk nagyon forróra. Kb. 5-6 centis darabokat veszünk le a masszából, olajos kézzel jól széthúzgáljuk, és kisütjük a forró olajban kb. 2-4 perc alatt. Ebből a mennyiségből kb 8 darab szokott lenni.Fokhagymás olajat szoktam rátenni, amit 2-3 gerezd fokhagymából, 1 dl olajból és 1 dl vízből készítek. A tejföl és reszelt sajt sem maradhat el a tetejéről.