Olcsó, egyszerű és rettenetesen finom kaja Angliából: bubble and squeak

  • 2015.06.04.
  • 9

Bár nem teljesen szó szerinti a fordítás, de kb. "rotyog és serceg" lehetne a magyar neve ennek az isteni ételnek és az elnevezés arra a hangra utal, amit majd a serpenyőben készítés közben fogtok hallani. Hagyományosan a klasszikus angol vasárnapi menü köreteinek maradékából, azaz párolt zöldségek és tört/pürésített krumpli keverékéből áll össze. Viszont annyira jó cuccról van szó, hogy sokan egyáltalán nem várják meg vele a vasárnapi maradékot (megúszva ezzel annak a rizikóját is, hogy esetleg nem lesz maradék a túl jól sikerült menüből) és inkább nulláról megcsinálják. Na hát most mi is ezt fogjuk tenni:


Hozzávalók 4-6 személynek:
80 dkg krumpli
Kb. 50 dkg éppen kéznél lévő zöldség, pl:
10 dkg sárgarépa
10 dkg karfiol
1 kisebb karalábé
2 szál zöldspárga
10 dkg kelkáposzta
10 dkg spenót
 
meg még:
 
1 nagy csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb lilahagyma
1 fél darab póréhagyma
3 evőkanál étolaj
2 dkg vaj
Só, bors
 
A krumplit megpucoljuk és nagyobb darabokra vágva sós vízben puhára főzzük. Félretesszük egy tálba.
A zöldségeket a krumpli forró főzővizében ressre (tehát nem teljesen puhára) főzzük. Mivel a különböző fajta zöldségeknek nem azonos a főzési ideje, fontos, hogy megfelelő sorrendben dobáljuk be egymás után őket: ha az általam javasolt zöldségféléket használjátok, akkor először a karikára vágott sárgarépát és a kis rózsáira szedett karfiolt, 2 perccel később a kockára vágott karalábét, 1 perc múlva a kis darabokra vágott zöldspárgát, az utolsó 1 percben pedig a kisebb szeletekre aprított kelkáposztát, így nagyjából minden egyforma állagúra készül el.
Miközben főnek a zöldségek, egy krumplitörővel (vagy egy villával) a főtt krumplit összetörjük a tálban.
A kész zöldségeket leszűrjük és a krumplihoz adjuk.
Hozzáadjuk a friss spenótleveleket és a durvára aprított petrezselymet is.
Sóval, borssal ízesítjük és az egészet jól összeforgatjuk.
Egy sütőbe tehető serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat, vajat és megpucolt fokhagymagerezdeket. Beleszórjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát és pórét, majd az egészet 2-3 perc alatt puhára pároljuk. Erre az alapra borítjuk rá az összeforgatott krumplis-zöldséges keveréket és egy fakanállal teljesen belelapítjuk a serpenyőben, mint egy tortillát. Közepes lángon pirítani kezdjük és 2 percenkét kis darabonként átforgatjuk, hogy az alsó pirult részek felülre kerüljenek. Minden átforgatás után újra belelapítjuk a keveréket a serpenyőbe.
4-5 pirítási fázis után a szépen ismét ellapogatott krumpis keveréket serpenyőstül forró sütőbe dobjuk és grill fokozaton addig pirítjuk, míg a teteje is szép pirosra sül.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk egy vágódeszkára vagy nagyobb tányérra és melegen megesszük magában vagy egy jó kis sült hús köreteként.