Mákparfé

  • 2020.04.20.
  • 4

Lánykám adta le a rendelést, hogy mákparfét enne, ugyanisnézelődött a régi receptes albumomban és ott szúrta kiezt az elfeledett desszertet.Így kicsit leporoltam és ma újra elkészült,természetesen ch csökkentett változatban és laktóz mentesen.Hozzávalók:5 dl l.m tej2,5 dl habtejszín
( pl. laktózmentes pilos)200g mák3 tojássárgája2,5 ek. 1:4 édesítő1-2 tk. Dia Wellness vaníliás cukor1 csipet só2 habfix2 csapott ek. Dia Wellnes porcukor1 citrom reszelt héja(esetleg némi citrom aroma)Elkészítés:A tejet a cukorral, vaníliás cukorral felforraljuk.Hozzáadjuk a citromhéjat/aromát és a mákot,majd sürűre főzzük.Ezután kihűtjük és hozzákeverjük a tojásárgáját,valamint a fixekkel, porcukorral felvert habot.Folpackkal kibélelt őzgerinc formába öntjük ésolyan 4 órát fagyasztjuk fogyasztás előtt.Gyömölcs vagy csoki öntetettel, lekvárokkal tálaljuk.Igazából a folyadék aránnyal lehet kicsit játszani,
csak
a 7,5 dl legyen az alap mennyiség.Ha több a tejszín és kevesebb tej kerül bele,akkor már nem főzzük a mákot,mert túl sűrű lenne és megégne.Általában 2 dl tejszínhez adok 1 fixet,
így növelt mennyiségnél erre is ügyeljünk!