Babka-Jeruzsálemi kalács

  • 2020.04.18.
  • 5

A tesóm végre hazalátogatott a két hetes önkéntes karantén után,így valami finomsággal akartam várni, ugyanakkor arra istörekedni, hogy egészséges legyen!Ilyenkor kicsit félve állok neki, hiszen menet közben alakul,hogy az egészségesre cserélt alapanyagok működnek-e.Arra az elkészítés előtt jöttem rá, hogy száraz éleztőből kellettvolna készülnie, már előző nap összeállítva a tésztát és éjszaka hűtőben
keleszteni, így arra jutottam, biztosra megyek és friss élesztőt használok.Ha kipróbálom a fenti variációt, azért beszámolok róla!
A második megállapatásom az volt, hogy csoki is kell hozzá, amit sajnos
nem vettem, ezért Dia-Wellnes mogyorókrém került bele.A fahéjasnál úgy döntöttem, hogy szintén megy bele
némi mogyorókrém,hogy krémesebb, gazdagabb legyen!A diót rusztikusabb formában szórtam a töltelékre, ezért nem zártannyira össze a tészta, de nem bántunk! :DHozzávalók:50 dkg -50-es Dia-Wellness liszt1,5 ek. 1:4 DW édesítő1 tk. himalája só3 egész tojás15 dkg puha l.mentes vaj20 g friss élesztőbő 1 dl langyos l. mentes tejKrém:csokis:1/2 doboz Dia-Wellnes mogyorókrém6 dkg l.mentes vaj1 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor2 ek. 1:4 DW. édesítőegy jó csipet sódurvára tört diófahéjas:1/2 doboz Dia-Wellness mogyorókrém6 dkg
l. mentes vaj2 tk. fahéj2 ek. 1:4 DW édesítőegy jó csipet sódurvára tört dióA végére a sziruphoz:12 dkg 1:2 édesítőkb. 1-1,5 dl vízA
fahéjasnál tehetünk a szirupba öntés előtt fahéjatde citrom vagy narancs héjjal és kevél lével is gazdagíthatjuk.továbbá:vaj a vekni forma kikenéséhezElkészítés:A lisztet edénybe szitáljuk.Én egyből a robotgép üstjébe mértem.A közepébe tesszük a morzsolt élesztőt, a tejet.A lisztre szórjuk a sót, majd beleütjük a tojásokat is,végül pedig a vajat is hozzáadjuk.Robotgép dagasztó karjával összeállítjuk és
jó 5 percig dagasztjuk kis fokozaton.Utána még kézzel is dagasztjuk egy picit.Kevés liszttel megszórjuk és konyharuhával letakarva,húzat mentes helyen egy órát kelesztjük.A krémekhez a puha vajat (ha kell picit ráolvasztunk mikróban)
kikeverjük a többi hozzávalóval.A megkelt tésztát ketté vesszük.Kinyújtjuk, kb. 30x40 cm-esre.Megkenjük a krémmel, és megszórjuk a dióval.A hosszabb oldalánál kezdve szorosan feltekerjük ésközépen egy éles késsel félbevágjuk.A vágott felükkel felfelé, középről indulvaösszefonjuk őket.Ügyeljünk rá, hogy mindig a vágott fele legyen felül!Ha megvagyunk, mehetnek a kivajazott vekni formábaés egy órát letakarva ismét kelni hagyjuk.