Basboussa

  • 2018.10.25.
  • 8

Matyi Éva csoportjában barangoltam, amikor szembejött velem ez
egyszerű kinézetű, közel keleti édesség.Éva Izraelben él, így miután már készítettem onnan származódesszertet, tudtam ezzel sem lövök mellé.Ráadásul kapóra jött öcsém látogatása, hogy legyen apropójaa kipróbálásának.Tesóm is megjárta Izraelt önkéntesként, így hiteles tesztelőre leltem személyében.Nem hagyott cserben Basboussa (baszbusza) , nagy sikere volt a családban.Gyorsan elkészül, költségtakarékos, kiadós és nem utolsó sorban finom!Hozzávalók (2 dl-es bögrében mérve) :4 l-es tojás1 bögre cukor1 bögre olaj1 bögre liszt1 bögre búzadara1 bögre kókuszreszelék1 bögre narancsléHa nem akarunk nagyobb dobozzal, vagy üveggel venni,
mert amúgy nem fogyasztjuk, akkor egy kis dobozos is elég.Nálam 100%-os kis dobozos került bele.1 cs. sütőpor került bele-legközelebb szódabikarbónára cserélem, mert nem rajongok a sütőporértSzirup:1 bögre víz1 bögre cukor1 reszelt citrom vagy narancs héjaElkészítés:A cukorból , vízből szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a citrom/narancs héjat
és kihűtjük.Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral.Fokozatosan hozzáadjuk az olajat és tovább keverjük,
majd a narancs lé is belekerülhet.Némi keverés után egy másik tálba adagoljuk a száraz összetevőket
és a tojásos masszához keverjük.Sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütjük.A hőfok sütőfüggő.Nekem alsó-felső sütésű, elektromos sütőm van.180 C°-on kezdtem sütni de alufóliával letakarva, 160 C°-on folytattam,míg elkészült, mert gyorsan pirul a teteje.Akinek nem erős a felső sütés, az folyamatos 180 C°-on tarthatja.Mikor kész, akkor még forrón a kihűlt sziruppal meglocsoljuk.Szépen beissza és nem fog tocsogni benne.Kellemes ízt ad neki és magasságából sem veszít általa.Tipp:Hámozott mandulával meghintve is sütetjük.