Minden probléma ellenszere: Csokis zabkeksz (lányos és fiús verzióban)

  • 2018.07.26.
  • 1

Ez a keksz minden problémára megoldást nyújt. A zabpehelytartalma segít az éhség ellen, a karamellizálódott barna cukor a rosszkedv ellenszere, a benne lévő mérhetetlen mennyiségű csoki pedig a világ minden gondját megoldja.És egyből két verzióban mutatom a receptet (mert bizony nem vagyunk egyformák): a lányos egy kicsit karamellizáltabb (na nem a rosszekedv miatt, csak szeretjük az édeset, ez van), a fiúsnál ebből a karamelles textúrából visszavettem kicsit, cserébe emeltem a zabpehelyadagot.A két változat között azért eget rengető különbség nincsen, alapvetően mindkettő zabkeksz eszméletlen sok csokival, lányos és fiús verzió ide vagy oda, ez csak édesszájúaknak fog bejönni!Az egyik kicsit édesebb, a másik kicsit zabosabb, az egyik kicsit nyúlósabb, a másik kicsit kevésbé – válassz aszerint, hogy épp melyikhez van hangulatod! Csokis zabkekszHozzávalók:(35-40 db-hoz, bármelyik verziót választod)a lányos verzióhoz:112 g vaj¼ rúd vanília kikapart magjai100 g porcukor100 g barna cukor1 tojás125 g liszt125 g aprószemű zabpehely½ tk. sütőpor½ tk. szódabikarbóna½ tk. só225 g csokoládé (ezt apróra kell majd vágni, aki ezt a melót meg szeretné spórolni, csokicseppet vegyen)a fiús verzióhoz:112 g vaj¼ rúd vanília kikapart magjai150 g porcukor50 g barna cukor1 tojás100 g liszt150 g aprószemű zabpehely½ tk. sütőpor½ tk. szódabikarbóna½ tk. só225 g csokoládé (vagy csokicsepp)A lányos verzió textúrája karamellesebb beütésű, míg a fiús verzió kicsit visszafogottabb, és zabpelyhesebb. Mindkét változat ugyanúgy készül:A vajat, a vaníliát és a kétféle cukrot robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, és ezzel is jól elkeverjük.Fakanálra váltunk, és belekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Végül, ha már összeállt a tészta, hozzákeverjük az apróra vágott csokidarabkákat is.A keksztésztát éjszakára hűtőbe tesszük (max 2 napot bír ki így a tészta, ha előre szeretnénk elkészíteni).Másnap gesztenye nagyságú gombócokat formálunk a tésztából, ezeket sütőpapírozott sütőlemezre tesszük, és az ujjainkkal kicsit meglapítjuk mindet.180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük a kekszeket. A sütési idő függ a kekszek méretétől, akkor vannak készen, ha a széle kezd aranybarna lenni, vigyázzunk, hogy ne égjen meg!Frissen is nagyon finom, de másnap az igazi