Ezt is megkóstolhatod a következő Restaurant Day-en: Csokis sablée

  • 2018.05.15.
  • 6

Ismét jöhettek hozzám sütizni, május 27-én vasárnap lesz a következő Restaurant Day!
Ha meg szeretnéd kóstolni az egyik kedvenc sütimet, a pálinkában érlelt aszalt szilvával felturbózott csokis tekercset, amit a világ legfinomabb, legselymesebb csokikrémével töltök meg, mindenképp gyere el! Lesz még a lenti képen látható csokis sablée, és sütök még mást is, de a többi még tervezés alatt áll.  És persze lesz kávé, tea és házi szörp is.
A helyszín: az Örs vezér terétől/Pillangó parktól nem messze, ennél (kattintst! ) a facebook eseménynél minden részletesen le lesz írva, kattints az „ott leszek” vagy „érdekel” gombra, hogy ne maradj le semmiről! Aki volt legutóbb, annak fontos info: nemrég költöztem, ezért nem pont oda kell jönni, mint legutóbb, viszont nagyon közel, egy utcányira lakom onnan (hát igen, megszerettem ezt a környéket! ) 
A sütikért a megszokott módon becsületkasszán tudtok majd jutalmazni.
Ha kérdésed van, nyugodtan kérdezz facebookon vagy a SweetHome.gasztroblog@gmail.hu e-mail címen!

Ez a keksz ha jól emlékszem még húsvétkor készült – jesszusom, annyi mindent csinálok mostanában, hogy csak most került fel a blogra… Akkor nagy sikert aratott, ezért is döntöttem úgy, hogy ezt biztosan elkészítem majd a Restaurant Day-re. Übercsokis, még csokidarabok is vannak benne, csokiimádóknak kötelező!

Csokis sablée
Hozzávalók:120-130 falatnyi darabhoz (kb. 1 kg)

250 g liszt
50 g kakaópor
3/4 tk szódabikarbóna
70 g porcukor (kb. fele vaníliás porcukor)
3 g só (én nagyszemű sót frissen szoktam sóőrlővel őrölni, de sópehellyel még jobb lehet)
250 g hideg vaj
130 g kristálycukor
250 g étcsokoládé apróra vágva

Először lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a porcukrot összeszitáljuk, hozzákeverjük a sót is, majd a vajjal összemorzsoljuk. Állítólag akkor jó, ha nem gyúrjuk túl, hanem kicsit morzsalékosan hagyjuk – nos, én ráengedtem a KitchenAidet a krémkeverő feltéttel (ezzel szoktam a kekszeket keverni), valószínű finomabb lett volna a végeredmény, ha kézzel hajtom végre ezt a műveletet, viszont már késő este volt, és miközben a gép dolgozott, én nekiestem felkockázni a csokit. Így se lett rossz
Ezután a kristálycukrot keverjük hozzá, legvégül pedig az apróra vágott csokit.
A tésztából kezünkbe veszünk egy maréknyit, kb 1,5 cm átmérőjű rudacskát sodrunk belőle (vicces látvány, maradjunk annyiban, hogy ez nem az a süti, amiről jó ötlet videót vagy fázisfotókat készíteni – ha elkészíted, rájössz, hogy miért). A rudacskákat egy zacskóba téve a fagyasztóba tesszük néhány percre.
Közben előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, és sütőpapírt teszünk két sütőlemezre (csak hogy jobban haladjon a sütögetés).
Ha a sütő már kezdi elérni a beállított hőfokot, elkezdjük a sütőlemezre pakolni a kekszeket: előveszünk egy rudacskát a fagyasztóból, kb. 1 cm széles darabokra vágjuk, és a sütőlemezre tesszük. Legyen köztük 3-4 cm hely, mert kicsit szét fognak terülni, de nem nagyon.
Egy-egy tepsi kekszet 10 perc alatt sütünk készre, ha kivesszük a sütőből, papírral együtt húzzuk át rácsra, és ott hagyjuk kicsit hűlni – forrón még ne vegyük le a sütőpapírról, mert ilyenkor még szétesnek a kekszek.

Recept forrása: Sallay Fanni: Álom sütikivitelben