A legjobb reggeli az ünnepek alatt: fahéjas kuglóf datolyával

  • 2017.12.30.
  • 1

Teljesen mindegy, hogy karácsony előtt vagyunk vagy utána, az ünnepi időszak akkor az igazi, ha más, mint a hétköznapok, ha minden egy kicsit különlegesebb.
Ilyenkor a reggelit is lecserélem, most épp erre a fahéjas-datolyás kuglófra.

Fahéjas kuglóf datolyával
Hozzávalók:(2 normál méretű kuglófhoz)

kb. 1 kg liszt (amennyit a tészta felvesz – kezdjük 1 kg-mal, és ha még lágy a tészta, akkor adjunk hozzá többet, ha viszont túl tömény lett, egy kis tejjel hígítsuk)
2 ek. fahéj
4 ek. cukor
csipetnyi só
1 egész tojás
1 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
1 ek. étolaj
9 dl tej
25 g friss élesztő (vagy 1 tasak porélesztő)
200 g aszalt datolya kis darabokra vágva

a tetejére:

200 g mascarpone
50 g vaníliás porcukor (ez nálam úgy készül, hogy a sütikhez felhasznált vaníliát, miután kikapargattam a belsejéből a magokat, kiszárítom, és cukorral együtt ledarálom; nagyon finom, illatos vaníliás porcukor lesz belőle)

Az élesztőt fél bögre tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk.
Ha géppel dolgozunk, tegyük az üstbe az összes hozzávalót (a felfuttatott élesztővel együtt), és dolgoztassuk össze a tésztát. Ha kézzel gyúrjuk be, akkor a nyújtódeszkára tegyük a lisztet úgy, hogy a közepére formálunk egy mélyedést, ebbe tegyük a többi hozzávalót a tej kivételével – a tejet csak fokozatosan adagoljuk, miközben egyik kezünkkel elkezdjük összedolgozni a tésztát. Gyúrjuk az egészet simára és egyneműre, és langyos helyre tegyük félre pihenni, amíg a duplájára kel (kb. 45 perc).
Ezután gyúrjuk át jól a tésztát, és adjuk hozzá az aszalt datolyadarabokat is. Felezzük meg, és tegyük a vajjal kikent kuglófformákba. Pihentessük ismét langyos helyen 30 percig.
A pihentetés után 180°C-ra előmelegített sütőben süssük készre a kuglófokat. Akkor van kész, ha már pirult a kérge, és a tésztába szúrt tűt tisztán húzzuk ki belőle. Vegyük ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
A mascarponekrémet akkor tegyük rá, ha már kihűltek a kuglófok. Ehhez a mascarpone-t kicsit langyosítsuk meg, hogy önthető legyen, keverjük hozzá a vaníliás porcukrot, és öntsük le vele a kuglófokat.