Mákos-almás pite

  • 2016.11.20.
  • 6

Most már hivatalos: ez a pitetészta a kedvenc pitetésztám a világon! Ez nem olyan, aminek meghagyja az ember a szélét, amin már nincs töltelék – mert ez bizony önmagában is finom. Azért biztos ami biztos, megtöltöttem egy jó adag mákos és almás töltelékkel is, így, rétegesen, mert így az igazi. A pitékben az a jó, hogy nagyon jól lehet variálni, könnyen és jól díszíthetők, és ha papírformában sütjük, nagyon jó ajándék lehet belőle – egy kis finomságnak mindenki örül. Az almás-mákos ízvilág leginkább ősszel és télen, a karácsony közeledtével aktuális igazán, de aki olyan mákrajongó, mint én, az az év bármelyik szakában elkészítheti – minden hozzávalója kapható egész évben. És érdemes is megcsinálni többször egy évben, nagyon finom!Mákos-almás piteHozzávalók:a tésztához:125 g zabpehely100 g finomliszt125 g hideg vaj50 g porcukor2 ek. hideg víz1 tojássárgájacsipetnyi fahéj és sóa mákos réteghez:50 g mák40 g cukor1 csapott ek. étkezési keményítő½ dl tejaz almás réteghez:4 nagy alma3 dl vízfél rúd vanília kikapart magja2 csapott ek. étkezési keményítőcukor ízlés szerint (én 4 evőkanállal tettem bele)Az almát megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk.Az almakockákat egy lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a vaníliát, és fedő alatt puhára főzzük.Egy kis tálban az étkezési keményítőt összekeverjük kevés vízzel, ezt tegyük félre, ezzel fogjuk besűríteni az almát.Ha az alma megpuhult, keverjük hozzá a keményítő-víz keveréket, és sűrű kevergetés mellett forraljuk fel, sűrítsük be az almakompótot.Miközben fő az alma, elkészítjük a tésztát: a hozzávalókat késes darálóban (vagy kézzel) összedolgozzuk. Kinyújtjuk, áthelyezzük a piteformába, az ujjainkkal óvatosan belenyomkodjuk, hogy felvegye a tál formáját, majd a forma szélénél körbevágjuk a tésztát. Nem baj, ha sok maradék leesik – ezzel tudjuk majd díszíteni a pite tetejét!Ezután készítjük el a mákkrémet, hogy még frissen önthessük a pitébe, amikor még kenhető. A mákot és a cukrot összedaráljuk, egy kis lábasban összekeverjük az étkezési keményítővel, majd hozzáöntjük a tejet, és csomómentesre keverjük. Közepes lángon felforraljuk, besűrítjük. Átkanalazzuk a pitére, és a tetejét elsimítjuk. Félretesszük, amíg az almatöltelék elkészül.Ha kész az alma is, öntsük a mákkrém tetejére, és simítsuk el. A maradék tésztával díszíthetjük a tetejét (dolgozzunk gyorsan, mert a meleg almatölteléktől meglágyul a tészta).A pitét 190°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a tészta megszilárdul, és az oldala egy nagyon kicsit megpirul (az egész nem szokott megpirulni – ezt ne is várjuk meg, mert akkor az alja már nagyon megégne). 

Kövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!