Almás-karamellás brownie

  • 2016.11.13.
  • 6

A brownie a kedvenc sütim, csokis és puha, bármit készítünk belőle, az csak jó lehet. A brownie nagyon jó pl. fahéjjal, mogyoróval és sós karamellel, ricottával vagy sütőtökkel, és nagyon jó almával is. Egy almás-zabos verziót készítettem már régebben, ott a tésztát pakoltam meg annyi almával, hogy nagyon finom, szaftos-puha lesz az egész, most viszont a süti tetejére került belőle – némi karamellszósszal megspékelve.Még az ősz beköszöntekor készítettem ezt a finomságot – még szerencse, hogy az alma nem annyira idénygyümölcs, mint mondjuk a málna, mert annyira durván alakult az őszi programom, hogy csak most jutott arra időm, hogy a receptet, a fotókat és a blog szerkesztő felületét a tér-idő azonos pontjára hozzam. Eddig a recept a kis füzetkémben lapult, a fotók a külső winchesteren várták a szerkesztést, aztán „jobb későn mint soha” alapon előbányásztam őket, mert ez a süti igazán megérdemli hogy kikerüljön a blogra, mégiscsak egy brownie-ról van szó!Almás-karamellás brownieHozzávalók:a brownie tésztához:200 g vaj200 g étcsokoládé4 tojás15 dkg cukor10 dkg liszt1 csapott tk. fahéj1 almaa karamellszószhoz:10 dkg cukor½ dl fölözetlen tej (vagy legalább 3,6%-os tej, ennél kisebb zsírtartalmú tej esetén érdemes a felét tejszínre cserélni)2 dkg méz2 dkg vajcsipet sóAz almát meghámozzuk, kivesszük a magházát és apró kockákra vágjuk.A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.A brownie-hoz a vajat és a csokoládét összeolvasztjuk.Az egész tojásokat egy nagy tálban habbá verjük, egészen addig, amíg szép nagy, egynemű hab nem lesz belőle – ehhez 5 percig verjük a habot robotgéppel.Ha a tojáshab már szép, hozzáadjuk a cukrot, és géppel ezt is jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk az olvasztott vaj-csokoládé keveréket, a gépet kisebb fokozatra kapcsolva ezt is elkeverjük, végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet.A masszát kivajazott-kilisztezett vagy sütőpapírozott tepsibe öntjük, a tetejét megszórjuk az apró almakockákkal, majd 180°C-on kb. 25 perc alatt kisütjük. Akkor jó, ha a teteje már szilárd, de a belseje még kicsit puhább. Ha tűvel teszteljük, akkor lesz jó a brownie-nk, mikor egy nagyon vékony réteg tészta még marad a tűn (ha túl sok tészta jön ki vele, akkor még sütni kell, ha viszont tisztán vesszük ki a tűt, akkor már túlsült).Miközben sül a brownie, elkészítjük a karamellszószt. A cukrot egy nagyobb átmérőjű lábasban karamellizáljuk, majd ha már szép borostyánsárga, hozzáöntjük a tejet, és feloldjuk benne a karamellt. (Ha nem sikerült teljesen felolvasztani, és maradtak benne kisebb darabok, a kész karamellt szűrjük le.) Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a mézet, a vajat és a sót. Ha kész a brownie, egyből ráöntjük a karamellszószt (ha eddigre már túl sűrű lenne, előbb kicsit melegítsük fel, melegen könnyebben lehet önteni).Langyosan a legfinomabb – vagy másnap, mikor már kicsit magába szívja a karamellt… 

Kövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!