Sütőtökös brownie

  • 2016.10.27.
  • 3

Tudjátok, miért jó az ősz? Nekem most legfőképp a körtés-almás-banános turmix, a szép sárga falevelek és a sütőtök miatt ez a kedvenc évszakom. (Legalábbis most. A tél majd a mézeskalácsfűszer, a tavasz a bodza, a nyár pedig a jegeskávé miatt lesz a kedvencem, szóval nem kell engem félteni ) Most egy réteges, felül nagyon sütőtökszínű, pihe-puha brownie-t sütöttem, nagyon finom lett, és olyan szuper sütőtök és csokiillatot varázsolt a lakásba, hogy már szinte csak ezért megérte!A sütőtök nagyon szép élénk színt adott a sütinek, igazi halloween hangulata van!  Az állaga pedig tökéletes: mint minden brownie, ez is úgy jó, ha inkább kicsit alulsütve van, mintsem túlsütve; akkor az igazi, ha még szinte gyurmázható, kicsit nyammogós, finom puha a belseje.A tökéletes állagú brownie elkészítéséhez persze mindenkinek ismernie kell a sütőjét, hogy milyen hőfokon, mennyi idő alatt sül meg – de ha sikerült már jól eltalálni, akkor ennél a brownie-nál is csináljuk ugyanúgy, és szuper lesz a végeredmény.Ha pedig még sosem sikerült, akkor próbáljuk meg így: kb. 20 perc sütési idő után kezdjük el nézegetni, ha ekkor még nagyon nyers tészta kinézete van a tetejének, akkor 5 perc múlva nézzünk rá legközelebb. Ha már kezd egybefüggő lenni a teteje, akkor végezzünk tűpróbát (ekkor már 2-3 percenként nézzünk rá a sütire), de ne úgy, mint a piskótánál – a brownie tökéletes állagát akkor találjuk el, ha a tészta vékony rétegben ráragad a tűre; ha nagyobb darabbal együtt jön ki a tű, akkor még nincs készen, ha viszont tisztán, akkor már túlsütöttük (azért a túlsütött verziót se dobjátok ki, baja nincs, csak szárazabb, mint a tökéletes brownie). Ez a módszer általában a brownie-kra igaz, és ennél a receptnél is működik. 180°C-on sütőtől függően kb. 25-35 perc sütési idővel számoljunk, de dupla adag brownie-nál akár 45 perc sütési idő is kellhet. Ezt leírni hosszabb volt, mint megcsinálni – igazán nem bonyolult, sőt, a brownie nagy előnye az, hogy mindenki nagyon jól meg tudja sütni, ha követi a receptet. Próbáljátok ki sütőtökösen is, nagyon finom! Sütőtökös brownieHozzávalók:a csokis réteghez:100 g vaj100 g étcsokoládé2 tojás10 dkg cukor5 dkg liszta sütőtökös réteghez:200 g sült tök (megsütve és a héjából kikaparva)8 dkg vaj10 dkg fehércsokoládé1 tojás8 dkg cukor1 mk. őszi fűszerkeverék (vagy almásrétes fűszerkeverék vagy fahéj, gyömbér és/vagy szegfűszeg keveréke őrölve)100 g lisztElőször a sütőtököt süssük meg, majd a már megsült sütőtök húsából mérjük ki a receptben szereplő mennyiséget.Ezután készítsük el a csokoládés réteget, ehhez a vajat és a csokoládét olvasszuk össze.A tojást verjük szép sima, lágy habbá – ehhez legalább 3-4 percig keverjük gépi habverővel. Adjuk hozzá a cukrot, és ezzel is jól keverjük el.A tojáshabhoz ezután keverjük hozzá a vajas-csokis keveréket, majd adjuk hozzá a lisztet is, és óvatosan keverjük simára.A masszát öntsük sütőpapírozott vagy kivajazott-kilisztezett tepsibe, és simítsuk el egyenletesre.A sütőtökös részhez olvasszuk össze a vajat a fehércsokoládéval, majd ehhez adjuk hozzá a sült tök húsát, és turmixoljuk teljesen simára.A tojást habosítsuk fel ugyanúgy, mint a csokoládés résznél tettük. Ezután adjuk hozzá a cukrot, keverjük jól el, majd keverjük hozzá a sütőtökös keveréket is. Végül adjuk hozzá a lisztet, és óvatosan ezzel is keverjük simára.A sütőtökös réteget óvatosan csurgassuk a csokis rétegre úgy, hogy mindenhová jusson belőle (ehhez vagy vékony sugárban öntsük a tálból a masszát, vagy egy evőkanál hátuljára csurgassuk rá).180°C-ra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha a teteje már nem nyers (de nem fog megpirulni! csak kicsit szilárdabb, egybefüggőbb lesz), de a belseje még kicsit puhább. Ha tűvel teszteljük, akkor lesz jó a brownie-nk, ha egy nagyon vékony réteg tészta még marad a tűn (ha túl sok tészta jön ki vele, akkor még sütni kell, ha viszont tisztán vesszük ki a tűt, akkor már túlsült). 

Kövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!