Csokimentő brownie

  • 2016.04.07.
  • 7

Figyelem! A húsvétról megmaradt csokik, bonbonok, kekszek gyors eltüntetésére jön egy szuper recept! Az ilyen ünnepekkor mindig összegyűlnek az édességek: ahol gyerekek vannak, ott azért, mert fű-fa-virágtól kapnak csokikat, máshol pedig azért, mert majd jönnek a vendégek, ki tudja hányan, ki tudja mennyi gyerekkel, nehogymár csoki nélkül maradjanak. Viszont ilyenkor annyi süti van, hogy az összes csoki eltüntetésére nem marad szufla – ezek általában valamelyik konyhaszekrényben végzik, és ott is felejtődnek, amíg meg nem romlanak…A mostani sütit az ilyen nasik megmentésének szenteltem!Igazi hősnek is érzem magam: nemcsak a megmaradt csokik megmentése miatt, hanem azért is, mert a csokimentést egy elég fárasztó napra időzítettem… Ráadásul már reggel nehezen indult a nap.Egy hátránya van annak, ha a BKV-n ülve írom meg a blogbejegyzésemet: az én kezemben telefon van, és nem kávé. OK, nem mindenki kávéval a kezében sétál, de pl. most akármerre nézek, látok egy-két kávés poharat a kezekben. Ó, milyen jól jönne most nekem is egy adaggal… (Persze ha azt kortyolgatnám, akkor nem lenne szabad kezem amivel írhatnék, de álmodozni úgy van értelme, ha figyelmen kívül hagyjuk az ilyen részleteket. )Emlékeztek még? A kávés játékunkon megnyerhetitek Szuna Noémi Csészével a világ körül című dedikált könyvét, vagy a szervezők által felajánlott különdíjak egyikét. Részletekért katt a képre! Vasárnapig tart még a játék! ;)Általában busszal utazom, olyankor kizárt, hogy én is vigyek sétálóskávét magammal, mert ugye meginni szeretném, nem pedig szétfröcskölni; most viszont metrozok, és bár a jó öreg kék egyre jobban hasonlít az alárendelt utakra, már ami a zötyögősséget illeti (ha letennék a lábamra egy rajztáblát, és a laphoz csak lazán odaérinteném egy toll hegyét, egész jó kis absztrakt képeket tudnék rajzolni különösebb erőfeszítés nélkül ), de annyira talán nem vészes a helyzet, itt nem lötyögne ki a kávé, ott maradna a pohárban – már ha meg nem iszom, ugye. (Na ilyen elmélkedésekhez vezet az, ha nem jutok időben kávéhoz… )Kemény dolog fáradtan munkába indulni. Kemény dolog ébren maradni, ha beér az ember a munkahelyére, fáradtan. Kemény dolog (két kávé után…) fejfájással végigpörögni a napot úgy, hogy lehetőleg ne hibázzak. De óriási érzés közben jól érezni magam! Arról nem is beszélve, hogy milyen az, amikor áramszünet miatt bő egy órával hamarabb elengednek, mint ahogy azt reggel terveztük. Szép az idő, gyönyörűen süt a nap, lesz elég időm délután sütni és fotózni, sőt, több más teendő is belefér még, annyira szuper! Csokimentő brownieHozzávalók:a brownie-hoz:200 g étcsokoládé200 g vaj5 tojás10 dkg cukor10 dkg liszta tetejére:340 g sűrített tej (nem a nagyon édes tubusos, hanem a dobozos fajta, én cukrozatlant vettem, mert a sok csokitól úgyis édes lesz a süti)1 egész tojáskb. 200 g csokoládé, bonbon és/vagy keksz vegyesen, többféle ízben (nálam ment bele egy tábla eperkrémmel töltött tejcsoki, 5-6 szem csokipraliné, néhány kocka fehércsokoládé, 2 db babapiskóta és egy kis zabkeksz – bármit tehetünk bele, ami illik a csokis brownie-hoz)A vajat és a csokoládékat összeolvasztjuk.A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.Az egész tojásokat egy nagy tálba tesszük, és elektromos habverővel 5 percig keverjük, szép világos színű és habkönnyű állagú habot fogunk kapni. Ekkor hozzákeverjük a cukrot, géppel ezt is jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajas csokit és a lisztet is. Sütőpapírozott tepsibe öntjük.A sűrített tejet és a tojást simára keverjük.A csokikat (bonbonokat, kekszeket, amiket összeválogattunk) kis darabokra vágjuk.A sűrített tejes keveréket egy kanál hátoldalán csurgatva a brownietésztára öntjük (a kanálra azért van szükség, hogy szép, egyenletes réteget kapjunk, és ne keveredjen a két réteg). Erre rászórjuk a csokikat, mehet rá a csoki- és kekszmorzsa is, majd a tepsit betoljuk a sütőbe. Kb. 25 perc alatt kisütjük.