Mézeskalács-fűszeres tejfölpite

  • 2015.12.06.
  • 0

Igazi karácsonyi, krémes, selymes, lágy pitét mutatok most, ami könnyen, gyorsan elkészíthető, nincs benne semmi flanc, mégis mindenki többet szeretne még belőle, a finom krémessége elvarázsolja az embert. Ünnepi ebédekhez az ilyen típusú sütiket szeretem a legjobban, mert nem túl tömörek, ezért több fogás után is meg lehet kóstolni. A képen nem annyira látszik mint élőben, de egy kevés fűszer is van a krémben – viszont alapvetően fehéres színű marad, ami nagyon szép kontrasztot alkot a sötét, kakaós tésztával. Ti hogy álltok a karácsonyi készülődéssel és ajándékvásárlással? Nekem már csak négy ajándékot kell beszereznem, és ezek közül csak három olyan, amiről még dunsztom sincs, hogy mi lesz az; nem a legjobb arány ugyan, de megnyugtat az, hogy még van időm. Adok majd a napokban-hetekben egy-két gasztro ajándék tippet is, már van egy komplett bögrés-forrócsokis-kekszes csomag a blogon, most lesz egy kicsit másmilyen jellegű is, de nem akarom lelőni a poént, majd meglátjátok. Van egy nem saját készítésű ajándék tippem is: nemrég megjelent a Süti vagy nem süti című szakácskönyv (aki követ facebook-on, már hallott róla ), ami nemcsak azért szuper könyv, mert nagyon gyorsan elkészíthető, mégis nagyon finom sütik receptjeivel van tele, hanem azért is különleges, mert 15 gasztroblogger együttműködésével készült – ez is garantálja azt, hogy igazán sokszínű a könyv, minden alkalomra, minden hangulathoz találunk benne valami finomságot. És egyébként akárhányszor karácsonyi ajándéknak ajánlom a könyvet, rögtön eszembe jut, hogy sokkal praktikusabb még karácsony előtt beszerezni: a könyv alaptémája ugyanis a gyors és különleges desszertek – a karácsonyi menühöz pedig sokkal jobb, ha gyorsan elkészíthető süteményeket válogat össze az ember lánya, olyan sok tennivaló lesz így is karácsony előtt. Egy-két sütit kóstoltam már a könyvből (hogy micsoda előnyei vannak egy közös gasztro-fotózásnak, óóó… ), nagyon jók, akármi akármit is gondol a gyorsan elkészíthető sütikről, igenis megoldható az, hogy különleges is legyen az, ami gyorsan elkészül! Nekem elhihetitek, kóstoltam már nagyon sok sütit életemben… De térjünk vissza a bejegyzés eredeti témájához: a krémes, pihe-puha pitéhez! Ez is gyorsan elkészíthető, ami az év legrohanósabb időszakában igazán nagy előny. Nagyon könnyű süti – nemcsak elkészíteni, de fogyasztani is, nem túl tömény. Nézzük is, hogyan készül!Mézeskalács-fűszeres tejfölpiteHozzávalók:a tésztához:100 g zabpehely125 g liszt125 g hideg vaj50 g porcukor1 ek. kakaópor½ tk. mézeskalács fűszerkeverék1 tojássárgája2 ek. vízcsipetnyi sóa töltelékhez:500 g tejföl100 g porcukorkb. ½ tk. mézeskalács fűszerkeverék (még a tojás hozzáadása előtt ellenőrizhetjük az ízt, fűszeresebb változathoz nyugodtan tehetünk bele 1 teáskanállal is, aki viszont inkább a lágyabb, éppen hogy fűszeres ízeket szereti, csak 1 mokkáskanálnyit tegyen bele)1 tojásfehérje + 2 egész tojásA tésztát a késes darálóval a legkönnyebb összeállítani, de kézzel is összegyúrható. Ha a késes darálóval készítjük, tegyük a tészta összes hozzávalóját a gépbe, és addig járassuk azt, amíg a vaj felveszi a hozzávalókat, és kis gombócok kezdenek formálódni. Ekkor az egészet gyúrjuk egy nagy tésztagombóccá.Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor a liszt, zabpehely, mézeskalács fűszerkeverék és kakaópor keverékét morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Ügyeljünk arra, hogy a kezünkkel ne melegítsük túl a tésztát, dolgozzunk gyorsan, vagy ha túl lágy lett a tészta, akkor tegyük be a hűtőbe, mert a későbbiekben könnyebb lesz hideg tésztával dolgozni.Ha kész a tészta, nyomkodjuk egy piteformába, az oldalára is jusson tészta 2-3 cm magasan. Vigyázzunk arra, hogy sehol se legyen lyukas a tészta. (Én most egy 20×30 cm-es szögletes formát használtam, kerek formában is nagyon szép, és variálhatunk a méretekkel is: kisebb formában magasabb, nagyon formában alacsonyabb lesz a töltelék, ehhez igazítsuk a pitetészta oldalmagasságát is.)A töltelékhez először a tejfölt, a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket keverjük össze fakanállal (hogy ne legyen nagyon levegős a massza), kóstolással ellenőrizzük hogy elég fűszeres-e, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, szintén csak fakanállal keverve. A masszát öntsük a tésztába, és 180°C-on 60-70 perc alatt süssük ki.Ekkor még pudingszerű lesz a belseje, szépen szeletelni akkor tudjuk majd, ha már kihűlt.