Adventi kalács naptár

  • 2015.11.29.
  • 4

Egy igencsak rendhagyó adventi naptárat készítettem idén: minden napra jut egy finomság, de az egész előre elkészíthető, így decemberben már nincs vele nagy munkánk, mégis minden nap friss. Nem a megszokott csokis kalendárium, de egy téma köré épül az egész, viszont nap mint nap egy kicsit más, hogy változatos legyen. És nagyon finom. Elég kíváncsiak vagytok már, megmondhatom mi az? Kelt kalács kalendáriumot készítettem! Egyszer kell elkészíteni, ekkor félkészre sütjük, bevágjuk a fagyasztóba, majd minden nap előveszünk egyet, készre sütjük, és melegen, frissen, illatosan megesszük! Nincs is jobb a frissen sült péksütemény illatánál, minden nap, ráadásul csak egy napon van vele munka, utána már csak élvezni kell a gyümölcsét… Többféle ízesítéssel és különböző formákban készítettem, hogy változatos legyen a kalács kalendárium. Készítés közben fázisfotókat is csináltam, mert így könnyebb megmutatni, melyik forma hogyan készül. A receptben leírt mennyiségből pont 24 darab, normál méretű péksüteményt lehet készíteni, mi ezen osztozni fogunk, mert mindig így szoktuk, de aki sajátot szeretne, vagy nagy a család, az vagy duplázza a mennyiséget, vagy 12 nap után (mikor a fele elfogyott), készítsen újabb adagot – így a fagyasztóban sem foglal olyan sok helyet a sok fincsi péksüti. Egyébként ahhoz képest, hogy ránézésre munkaigényes a dolog, egész gyorsan megvan, a kelesztés húzza inkább az időt, ezzel együtt néhány óra alatt elkészül – a kelesztési időt kelt tésztánál nem spórolhatjuk meg, viszont érdemes kivárni, mert a végeredmény nagyon finom. Adventi kalács naptárHozzávalók:a tésztához:4 dl tej3 dl víz4 dkg vaj1 ek. olaj4 csapott ek. cukor5 dkg élesztőcsipetnyi só1 tojás1 kg lisztízesítéshez:kakaópormézeskalács fűszerkeveréktöltéshez ízlés szerinti ízesítők: én porcukros fahéjat, porcukros kakaóport, vaníliás porcukrot, mazsolát és (a natúr tésztához) cukorral összedarált mákot használtamA tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe tesszük, és a dagasztó programmal a tésztát bedagasztjuk. Ha összeállt a tészta, kivesszük a gépből, és három egyenlő részre vágjuk. Az egyik harmadot egy tálba tesszük kelni, konyharuhával lefedve, a második harmadot a kakaóporral visszatesszük a gépbe, és a dagasztóprogrammal beledolgoztatunk 2 ek. kakaót a tésztába, majd a harmadik harmadot kevertetjük el ½ ek. mézeskalács fűszerkeverékkel. (A tészta természetesen kézzel is dagasztható, csak úgy egy kicsit időigényesebb.)Mindhárom gombócot kb. egy óra alatt kétszeresére kelesztjük.Ha szépen megkeltek a tésztagombócok, akkor először a natúr tésztával kezdünk el dolgozni: jól átgyúrjuk (erre is jó a kenyérsütőgép dagasztó programja), nyolc egyenlő részre vágjuk (a háromféle tésztából pont 24 darab péksütemény készül, ha mindhármat 8 egyenlő részre osztjuk), és mindegyik részt megformázzuk. (Lentebb mutatok nyolc példát, de bármilyen módon formázhatjuk, kedvünk szerint!)A megformázott péksüteményeket olajozott-lisztezett tepsire tesszük, és langyos helyre félretesszük hűlni 30-40 percre.Közben ugyanígy megformázzuk a maradék tésztát is. Ha az első adag tészta pihentetési ideje letelt, 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 15 perc alatt elősütjük. Ekkor nem lesz még pirult, de a tészta nagyjából már megsült. A sütési idő leteltével kivesszük a tésztákat a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd egyesével zacskóba tesszük őket, és bepakoljuk mindet a mélyhűtőbe.Felhasználás előttHa reggel szeretnénk fogyasztani a péksüteményt, akkor előző este kivesszük a fagyasztóból, áttesszük a hűtőbe, ott reggelre kicsit kiolvad. Reggel készre sütjük, sütőben 180°C-on, és bár nem próbáltam, de szerintem melegszendvicssütőben (nem az összecsukhatóban, hanem a rácsos-grillesben ) is ki lehet sütni, mivel előzőleg a belseje már megsült, csak a tetejét kell kicsit pirítani.Formázás1. LucaszívA gombócból rudat sodrunk (1), kicsit kilapítjuk, és porcukros fahéjjal, kakaóporral, vaníliás porcukorral vagy mákkal megszórjuk (2).Kétoldalt elkezdjük feltekerni (3), de ne tekerjük a közepéig, 2-3 cm-t hagyjunk a szív alsó részének.Fordítsuk oldalra, és a két feltekert részt tegyük egymás mellé, formázzunk szívet (4).2. Csavart csigaA gombócot téglalap alakúra nyújtjuk (1). Porcukros fahéjjal, kakaóval, vaníliás porcukorral vagy mákkal megszórjuk (2), majd hosszabb oldalánál fogva feltekerjük (3-4).A tekercset hosszában majdnem végig kettévágjuk, a végén hagyjunk egy fél centit, hogy összefogja a tésztát, majd a szárakat saját tengelyük mentén megcsavarjuk (5). A csavart részt elkezdjük csiga alakban feltekerni úgy, hogy középen legyen az a vége, amit nem vágtunk ketté (6-7). Ha feltekertük, a másik végét a tekercs alá illesztjük, hogy szép kerek maradjon a csiga kelés után is (8).3. MacskafarokA gombócból rudat sodrunk, a két végét megfogjuk, és ellentétes irányba elkezdjük feltekerni, hogy S alakzatot kapjunk (1). A macskafarok két tekercsének közepére teszünk egy-egy szem mazsolát.A macskafarkat ízesíthetjük is: ehhez a tésztagombócból ne rudat sodorjunk, hanem nyújtsuk ki téglalap alakúra, szórjuk meg fahéjjal, kakaóval, vaníliás porcukorral vagy mákkal, tekerjük fel, és ezt a rudat formázzuk meg a képen látható módon.4. SzívkeresztA tésztagombócot két egyenlő részre osztjuk, és macskafarokfa formázzuk úgy, hogy az egyik a tükörképe legyen a másiknak (1) (tehát ha az elsőnél a jobb kezünkkel balra kezdtük el tekerni a tésztát, akkor a másodiknál ugyanezzel a kezünkkel jobbra tekerjük).Helyezzük egymásra a két macskafarkat (2), majd a hajlatokba tegyünk mazsolát (a kereszt közepére is tehetünk egy szemet).A szívkeresztet ugyanúgy ízesíthetjük, mint a macskafarkat (fent).5. Matyó virágA gombócot téglalap alakúra nyújtjuk (1). Porcukros fahéjjal, kakaóval, vaníliás porcukorral vagy mákkal megszórjuk (2), majd hosszabb oldalánál fogva feltekerjük (3-4).A tekercset két oldalt majdnem a közepéig hosszában félbevágjuk (5), majd ezeket a szárakat saját tengelyük mentén megcsavarjuk (6). A rúd két végét egymáshoz húzzuk, és összecsípjük (7-8).6. RózsabimbóA tésztagombócot vágjuk ketté, az egyik rész legyen kicsit (de csak kicsit) nagyobb, mint a másik.Ha szeretnénk, mazsolát (és vaníliás porcukrot) gyúrjunk a nagyobb tésztadarabba (1), majd gyúrjuk gombóccá (2).A kisebb tésztadarabot nyújtsuk ki kör alakúra, és négy oldalról szimmetrikusan, majdnem a középpontig vágjuk be (3). Tegyük a közepére az előzőleg előkészített gombócot (4), majd a körlap négy fülét egymás után hajtsuk fel (5-8).