Fahéjas-duplacsokis brownie

  • 2014.12.16.
  • 1

Ma reggel, mikor reggeli után bevackoltam volna magam a kanapéra megírni ezt a bejegyzést, rá kellett jönnöm, hogy nem mindig úgy alakulnak a napjaim, ahogy én azt elterveztem…Mennyei brownie fahéjjal és kétféle csokivalPláne, ha elfelejtek valamit, ami mára volt tervezve: ebben az esetben a polc felfúrását. A POLC felfúrását, amit még kb. fél évvel ezelőtt hirtelen felindulásból vettem meg, mondván, hogy ez majd egy szempillantás alatt, egyszer és mindenkorra megoldja a kicsi szobám kapacitáshiányából adódó problémáinkat. Remélem így is lesz. Lesz, tehát jövő idő; ugyanis A POLC még mindig, délután fél ötkor is kitartóan fekszik a földön a másik szobában, nagyon makacs egy polc ez… Reggel kiméregettük, hogy mit hová kell majd fúrni, ez gyorsan meg is volt. Utána jött a munka oroszlánrésze − legalábbis egy átlag fúrás esetén ez szokott az lenni −, vagyis  a fúrás a kő kemény falba; bár én ennél a fázisnál csak a porszívót tartottam a lyuk alá, szóval nekem nem is volt annyira oroszlán…  Ezen a ponton gondoltam én, hogy már szinte kész is, már csak becsavarja a barátom a csavarokat, és lehet is pakolni a polcra fel mindent, eltakarítani a fúrás okozta károkat, visszatolni az ágyat a helyére, szóval visszaállítani a szoba eredeti állapotát,  és örülni az új polcnak! Nos, nem sikerült… Mármint a csavarozás. Kettétört a csavarhúzóm, túl nagy kihívás volt ez neki. Ezt követte a találgatás, próbálkozás, hogy mit és hogyan kéne csinálni, hogy beleszuszakoljuk a csavarokat a tiplikbe; végül csak sikerült, a polc az éjszakát már a falon fogja tölteni, akármilyen makacsul is ragaszkodott a földhöz! Én a megoldás előtt egy kis idővel már elhagyhattam a tett helyszínét, hogy törődhessek egy kicsit a bloggal is, a végén viszont megint bekapcsolódok majd a pakolós-takarítós résznél. De addig is örülök, hogy válogathatok a sütis képeim között, és írhatok egy kicsit! A most következő brownie ötlete olyan igazi „kigyulladt egy izzó felettem” típusú ötlet: hirtelen jött, nem is gondolkodtam rajta, és így utólag nem is tudom, miért nem csináltam már ilyet korábban. Félig hagyományos étcsokoládés, félig fehér csokoládés-fahéjas, igazi brownie-san puha, kicsit nyammogós tésztával, amit annyira szeretek. Csak ez most nem az ötezredik ugyanolyan brownie, hanem egy érdekesebb verzió… Lehetett volna csak fahéjas is − csinálok majd ilyen verziót is biztosan valamikor − de így rétegezve rafináltabb; és egy olyan szép ünnep, mint a karácsony, különlegesebb, izgalmasabb ízeket kíván.Hozzávalók:10 dkg + 10 dkg vaj100 g étcsokoládé4 ek. kakaó100 g fehér csokoládé2 nagy ek. fahéj5 egész tojás25 dkg cukor10 dkg lisztElőször a csokoládékat olvasztjuk össze a vajjal gőz fölött: egy edényben az étcsokoládét 10 dkg vajjal, és egy másik edényben a fehér csokoládét a másik 10 dkg vajjal. Ha megolvadtak, az étcsokoládés masszához hozzákeverjük a kakaóport, a fehér csokoládéshoz pedig a fahéjat.Amíg a csokoládék olvadnak, elkészítjük a brownie tészta alapját: az 5 egész tojást egy tálban néhány perc alatt fehéres színű habbá verünk; nem elég csak kicsit összekeverni, meg kell várni, amíg lágy, egynemű habbá áll össze − ehhez kell kb. 5 perc. Ezután elkeverjük benne a cukrot, végül a lisztet is. Ezt a tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyikhez hozzákeverjük az étcsokoládés-kakaós keveréket, a másikhoz pedig a fehér csokoládés-fahéjas masszát.Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Először az étcsokoládés tésztát öntjük bele, egyenletesre elsimítjuk, majd erre kisebb sugárban, a tálat a tepsi felett oda-vissza mozgatva egyenletesen rácsurgatjuk a fahéjas tésztát, a végén tortalapáttal ezt is simára eligazítjuk. 180ºC-on 20-25 perc alatt kisütjük; ugyanúgy, mint minden brownie, akkor van kész, mikor a belseje még kicsit lágy, ragacsos, „épphogy megsült”, a tetején pedig egy vékony réteg megsült, és éppen elkezdett pirosodni.