Blundel tésztából készült kókuszhabos búrkifli

  • 2014.04.03.
  • 8

A blundel tészta, vagy hajtogatott, élesztős tészta készítése elég hosszadalmas munka, de az eredménye rendkívül ízletes. Készülhet belőle búr kifli, diós, mákos, vagy mint jelen esetben, kókuszos változat, illetve nagyon finom túrós batyunak, szerelmes levélnek, gyümölcsös papucsnak. Ma kókuszos búrkiflit sütöttem neked, próbáld ki te is, megéri. Én nem szoktam bele tojást tenni, bár az eredeti recept írja, döntsd majd el, te melyik változatot választod.Hozzávalók:50 dkg finomliszt,25 dkg vaj, vagy margarin,1 db tojássárgája, elhagyható,4 dkg cukor,2,5 dl langyos tej,fél rúd vanília,2,5 dkg friss, vagy 3,5 g szárított élesztő,2 g só.Kettő tészta alapot készítünk, ezeket fogjuk összedolgozni.Első lépés:A 25 dkg vajból, vagy margarinból, és 5 dkg lisztből készítsünk egy úgy nevezet vajas alapot. Közepesen kemény zsiradékot használjunk. Kikeveréskor lassan dolgozzunk a hozzávalókkal, hogy a vajas (margarinos) alap nehogy kihabosodjon.
Csak lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel. Az elkészült vajas alapból mérjünk ki 3 dkg-ot, és tegyük félre a tésztaalaphoz. A többi vajas alapból formázzunk négyzet alakot, csomagoljuk sütőpapírba és tegyük hűtőbe.Második lépés:Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a vanília kikapart belsejével, és a tojássárgájával, ha teszünk bele.A liszttel, a félre tett vajas alappal a tejes keverékkel, a cukorral és a sóval gyúrjuk simára a tésztát. Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk késsel egy keresztet a tetejébe és letakarva pihentessük 20 percet.A tészta alapok egybe dolgozása:Négy irányban nyújtsunk füleket a tésztának úgy, hogy közben a közepét vastagabbra hagyjuk.Helyezzük a középére a megdermedt vajas alapot, és a füleket ráhajtogatva, csomagoljuk be a tésztába. Ügyeljünk rá, hogy a vajas alapot teljesen fedje le a tészta.