Almaszósz, zsenge, rántott tökkel

  • 2014.04.11.
  • 8

Itt a tavasz, testünk, lelkünk vágyik a friss zöldségekre. Nálunk mindig szezonkezdő hagyomány a rántott tök, hol krumplipürével, hol petrezselymes rizzsel, hol meggyszósszal, hol sült krumplival. Most almaszószt kapott
kísérőnek.Hozzávalók:5 db közepes alma,3 ek. cukor,1 citrom leve,őrölt fahéj, szegfűszeg, szegfűbors,csipet só,2 dl hideg tej,3 ek. (6 dkg) finomliszt.
1 db zsenge tök, kb. 70 dkg-os,a panírhoz:2 tojás,csipet só,finomliszt,zsemlemorzsa,olaj a sütéshez.Előkészítés:Mossuk meg és szeleteljük fel a tököt kb. 1 cm szeletekre, és sózzuk meg mindkét felét. Tegyük félre. A tök a sózástól levet fog ereszteni.Mossuk, majd hámozzuk meg az almákat, vegyük ki a csumáját, vágjuk cikkekre, és tegyük vízbe, és öntsük hozzá a citromlé felét.Elkészítés:tegyünk egy lábosba vizet, adjuk hozzá a citromlé másik felét, cukrot, pici sót, egy fél kávéskanál fahéjat, párszem szegfűszeget, szegfűborsot. Tegyük bele az almát, majd forraljuk fel. Forrás után 4-5 percig főzzük még közepes lángon, majd habarjuk be a szószt. Vegyük le a tűzről, és készítsük el a habarást. A lisztet a hideg tejjel keverjük el csomómentesre, én turmixgépben szoktam, majd folytonos keverés mellett adjuk, a kissé visszahűl szószhoz. Tegyük vissza a tűzre, és sűrűsítsük be.Rántott tök készítése:a tojásokat kevés vízzel (4-5 evőkanálnyi) és sóval verjük fel. Azért jó bele egy kis vizet tenni, mert könnyebben megtapad a liszten kevert tojás. A tökszeletekről itassuk le a vizet törlőpapírral, majd forgassuk meg finomlisztben, majd tojásban, végül panírmorzsában.Közepesen meleg nem forró olajban süssük arany barnára mindkét felét.Jó étvágyat hozzá!