Alj nélküli túrótorta

  • 2021.02.27.
  • 3




Idejét sem tudom, mikor sütöttem utoljára túrótortát! Pedig ez mindannyiunk egyik kedvence. Csakis azért felejtődhetett el, mert annyi recept várakozik kipróbálásra, hogy mindig valami mást részesítek előnyben. Aztán mégis elérkezett a pillanat, amikor ez a méltatlanul háttérbe szorult sütemény újra színpadra léphetett. Sőt, rögtön két egymást követő hétvégén is! :DBár egy korábbi tortámat szerettem volna megsütni és újrafotózni, de ahogy az sokszor lenni szokott, újragondoltam, és egy még szerethetőbb torta kerekedett ki belőle. :)
Hozzávalók 18-24 cm-es tortaformához:Tésztához:10 dkg vaj14 dkg porcukor1 cs. Bourbon vaníliás porcukor2 tojás50 dkg túró10 dkg tejföl1 cs. vaníliás pudingpor2,5 dkg finomliszt3 dkg búzadara1 mk. sütőporegy csipet szódabikarbóna1 nagy citrom lereszelt héja3 ek. citromlé5 dkg mazsola2-3 ek. édes fehérborTetejére:4 dkg vágott mandula vagy mandulapehely1 ek. finomítatlan nádcukor1 cs. Bourbon vaníliás cukor2,5 dkg vaj elkészítés:A mazsolát felöntjük a borral, és fél órát hagyjuk állni benne. A vágott mandulát/-pelyhet felaprítjuk és összekeverjük a vaníliás cukorral.A puha vajat a kétféle porcukorral kihabosítjuk, belekeverjük a tojást és a tejfölt, majd hozzádolgozzuk a túrót, a búzadarát és az alaposan lecsepegtetett mazsolát.Reszelt citromhéjjal, citromlével ízesítjük, majd beleforgatjuk előbb a sütőporral, szódabikarbónával, liszttel vegyített pudingport, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét.A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 40 percig sütjük.A tetején elosztjuk a kis darabokra vágott vajat, megszórjuk a cukros mandulával, és további kb. 20 perc alatt készre sütjük. (A remegős állag megtévesztő lehet, de a tűpróba segít.)A tortát a formában hagyva tortarácsra tesszük, majd negyedóra elteltével lekapcsoljuk róla a forma peremét, és így hagyjuk teljesen kihűlni.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütésMegjegyzés:Ha kisebb formában sütjük, érdemes a forma belső oldalát is kibélelni sütőpapírral, hogy emelkedés közben is szép maradjon a torta oldala.
p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }