Batátagombóc-leves vörösbabbal
- 2020.11.10.
- 2
Ez a leves igazán laktatóra sikeredett, ami ősz lévén egy cseppet sem jelenthet gondot. :D Főleg, ha utána nem eszünk mást. ;) Mondjuk nem is nagyon lehet szerintem, mert annyira telít – bennünket legalábbis biztos. Jó ideje már ui., hogy szinte csak a leves jelenti a napi betevőnket, már ami a főételeket illeti, hiszen az édesség azért még befigyel – de az is csak módjával –, ezért igencsak elszoktunk attól az ételmennyiségtől, amit korábban meg bírtunk enni – igaz, akkor sem voltunk nagyétkűek. Szó mi szó, most még annál is kevesebbet tolunk be a fejünkbe, ami bizony áldásosan hat a testsúlyunkra. :D Na, de térjünk vissza ehhez a finom leveshez, amit a húsvétról megmaradt sonkalé felhasználására ötlöttem ki, rendkívül nagy kreativitásról téve ezzel tanúbizonyságot. :D Mivel a gombóchoz mint levesbetéthez újabban fenemód vonzódom, egyértelműnek látszott, hogy most sem mellőzöm, de ezúttal batátából gömbölygetem meg kedvencemet. :D Egy kis sajt is került mellé, mert hát ugye anélkül nem élet az élet, és ha már lúd, legyen kövér, ment bele egy kis bab is. A Kutyafül tudniillik imádja a vörösbab levest, amihez én eleve sonkalét szoktam használni, vagy ha az épp nincs, akkor füstölt kolbászt a füstös íz végett. A kolbász azonban – a jelentősen megritkított húsevésünk miatt – kimaradt a levesből, de akinek eme folyékony étek gazdagsága ellenére hiányozna, az tegyen bele egész nyugodtan – nem rontja el. ;)
Hozzávalók 4 személyre:1 nagy fej vöröshagyma3 nagy gerezd fokhagyma1 ek. szilárd mangalicazsír1 vörösbab konzerv1 l sonkafőzőlé3,5 dl víz1,5 dl habtejszín1 ek. őrölt pirospaprika1 ek. morzsolt oregánó1 tk. őrölt köményőrölt fehér borssó3 dkg finomliszt2 édesburgonya (30-35 dkg)3 ek. olívaolajsó1 kis tojás 8 dkg finomliszt8 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia) őrölt fekete borssóelkészítés:A batátagombóchoz a meghámozott, vékony hasábokra szelt édesburgonyát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, enyhén megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, összeforgatjuk, és 200°C-os sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Még forrón, villával áttörjük és hűlni hagyjuk.A vékonyra vágott vöröshagymát a felaprított fokhagymával együtt a lábasban felhevített zsíron üvegesre pároljuk.A tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát, felöntjük a vízzel, és fedő alatt puhulásig főzzük. Botmixerrel pépesítjük, hozzáöntünk 8 dl sonkalét, befűszerezzük, és hagyjuk felforrni.A batátapürét megfűszerezzük, hozzáütjük a tojást, és a liszttel, valamint a reszelt sajttal lágy masszává keverjük.A masszából teáskanálnyi adagokat veszünk kis, nedves kézzel gombócokat gömbölygetünk, és a forrásban lévő levesbe adagoljuk.A többi sonkalevével kevert tejszínt csomómentesre dolgozzuk a liszttel, és amint a gombócok megfőttek, behabarjuk vele a levest. Hozzáadjuk a lecsepegtetett babot, és épp csak összeforraljuk. Igény szerint tejfölt kínálva hozzá, tálaljuk.
p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }