Birsalmás sültfokhagyma-krémleves

  • 2020.10.19.
  • 8



Vagy sültfokhagymás birskrémleves. :D Igazából mindegy, mert a gyümölcs és a zöldség aránya kb. azonos. Ezt a levest az utolsó birsalma felhasználására ötlöttem ki. Erről az utolsó birsalmáról pedig azt érdemes tudni, hogy „ő” nőtt a legnagyobbra és ragaszkodott legtovább az anyjához, mármint a fához, ami megérlelte. Naponta csekkoltuk, hogy ott lóg-e még. Aztán egyszer csak hopp, már a földön heverve üdvözölt bennünket, és felhasználásra kínálta magát. :DDe ne tévesszen meg senkit a hozzávalóknál írt 20 dekányi gyümölcsmennyiség, mert én ennek a méretesre nőtt birsnek csak egy részét tettem bele az ételbe. Maga a leves kellemesen savanykás, és a fokhagymaíz nemhogy nem dominál, de nem is igazán érezhető, csupán jó alapot ad neki. A Kutyafül kétszer is szedett belőle. :)

Hozzávalók 3-4 személyre:Leveshez:20 dkg birsalma (magház nélküli mennyiség)3 fej fokhagyma1 kis fej vöröshagyma3 ek. olívaolaj1,5 dl félédes fehérbor vagy almalé1 tk. morzsolt rozmaringőrölt fehér borssó3 ek. agavé szirup (vagy ízlés szerint)1 ek. finomítatlan nádcukor3 dl zöldségalaplé3 dl víz1 dl habtejszínTálaláshoz:3-4 zsemle vagy vastag kiflikb. 5-6 dkg reszelt parmezánvaj p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }elkészítés:A fokhagymát héjastól gerezdjeire szedjük, beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal, megpörgetjük kevés sóval, és 220°-os sütőben kb. 15 perc alatt puhára sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a héjából.Az ép hájú birsalmát alaposan megsúroljuk, cikkekre vágjuk, magházát kivesszük és héjastól vékonyra szeljük.A megtisztított, felaprított vöröshagymát a többi olajon üvegesre pároljuk, majd rátesszük a birsalmát, enyhén megsózzuk, és fedő alatt kissé lepirítjuk.A sült fokhagymagerezdeket a birsalmás alaphoz keverjük, felöntjük a borral, és addig pároljuk, amíg a birsalmaszeletkék már kezdenek szétesni (ez 2-3 perc). Befűszerezzük.Hozzáadjuk a vízzel szaporított alaplevet, felforraljuk, majd botmixerrel pépesre dolgozzuk.A levest habtejszínnel selymesítjük, utánasózzuk, agavé sziruppal és nádcukorral édesítjük. Elzárjuk alatta a lángot.A zsemléket felszeljük, megkenjük vajjal, és megpirítjuk. Megszórjuk reszelt parmezánnal, és a sütőbe visszatéve ráolvasztjuk. A sajtos pirítósokat a leveshez kínáljuk. p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }