Körtés zellerkrémleves kecskesajttal, karamellizált körtével

  • 2020.10.06.
  • 1



Bevallom, nem rajongok a zellerért, pláne akkor, ha hangsúlyos az íze a vele készült ételben. Hát ez a leves most hangsúlyosan zellerízű, mégis megfőztem. :DBár az elmúlt időszakban már csináltam zellerkrémlevest, de abba nem tettem körtét. Ez a gyümölcs most azért került bele, mert nemrégiben az egyik helyi csárdában ettünk ilyen levest, amikor a barátainkkal együtt ültünk be oda vacsorázni. Az a leves brutálisan édes volt, alig bírtam megenni. Már akkor eldöntöttem, hogy én ezt biza megfőzöm itthon, és juszt sem lesz olyan édes.Igaz, a csárdában kóstolt levesben lévő kecskesajt grillezve volt, de én ettől most kényszerűségből eltekintettem. Sokkal lágyabb fajta sajtot sikerült ui. vásárolnom, ezért épp csak megforgattam a körte karamellizálásából visszamaradt édes löttyben. Az élvezeti értékéből ez mit sem vont le, szerencsére. :) A Kutyafül nagyon díjazta a levesemet, és bár én kevésbé voltam oda érte (még így nem túl édesen sem), azért jóllaktam vele én is. :)

Hozzávalók 4 személyre:Leveshez:1 zellergumó (tisztítva kb. 15 dkg)25 dkg körte (magházától megfosztva)10 dkg póréhagyma3 dkg vajőrölt fehér borsszerecsendiósó2 dl zöldségalaplé6 dl víz1 dl habtejszínTálaláshoz:20 dkg kecskesajt1 körte1 púpozott ek. kristálycukor1,5 dkg vaj1 ek. citromlépirított zsemleszeletek (elhagyható) p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparentelkészítés:A felkarikázott pórét a felhevített vajon megpároljuk, rátesszük a vékony szeletekre vágott zellert, sóval, borssal ízesítjük, és néha megkeverve, pár perc alatt megdinszteljük.Héjastól hozzáadjuk a magházától megfosztott, feldarabolt körtét, belereszeljük a szerecsendiót, és felöntjük a vízzel hígított alaplével. Fedő alatt puhára főzzük.A levest turmixgépbe öntjük, és addig kevertetjük a géppel, amíg a leves teljesen pépessé és habossá nem válik. Visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a tejszínt, és épp csak összeforraljuk.A tálaláshoz a cukrot serpenyőbe szórjuk, világosra karamellizáljuk, majd belekeverjük a vajat, és rátesszük a 3-4 mm vékonyra szelt, citromlével meglocsolt körtét. 2-3 perc alatt mindkét oldalukon megkaramellizáljuk, majd félretesszük.A karamellizálásból visszamaradt édes lében egy pillanatra megforgatjuk a kecskesajtot, felkockázzuk és elosztjuk 4 mélytányérban. Rámerjük a levest, és díszítésül ráhelyezzük a karamellizált körteszeleteket.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }