Meggyes túrókrémes linzertorta

  • 2020.08.06.
  • 2

Ez a torta nem éppen a külalakjáról lesz híres, mégis azonnal belopta magát a szívünkbe. :)A tölteléket egy tálka meggymártásféleség ihlette, ami pár napig a hűtőben várt a sorára, hogy majdcsak kitalálom, mihez használhatnám fel. A meggyöntet eredetileg egy másik sütihez készült, de kicsit elszámoltam magam a sűrítőanyaggal, és puding lett belőle. :D Hígítani nem akartam, mert akkor már túl sok lett volna. Úgyhogy eltettem későbbre. Első ötletként pohárkrémnek szántam, a nagy melegre való tekintettel, de aztán valahogy megint linzertészta lett belőle. Hiába na, annyira szeretem! :D Jó ötlet volt túróval összeházasítani a meggypudingot, nem is hittem volna, hogy ennyire szeretni fogjuk. :)Hozzávalók 18-20 cm-es tortához:Tésztához:25 dkg finomliszt12,5 dkg vaj9 dkg porcukor1 cs. vaníliás cukor1 citrom reszelt héja2 tojássárgája6 g sütőporegy csipet sóTöltelékhez:25 dkg magozott meggy4 dkg cukor (vagy ízlés szerint)½ citrom leve2 dkg kukoricaliszt2 ek. kókuszkrém2 dkg vaníliás zabpudingpor15 dkg túró2 dkg porcukor1 dkg Bourbon vaníliás porcukorelkészítés:A tésztához a porcukorral, sóval, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, és a tojássárgákat is hozzáadva összegyúrjuk.A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, kivágunk belőle egy akkora kört, amekkora a tortaformánk, és a sütőpapírral bélelt formába fektetjük. Villával több helyen megszurkáljuk.A többi tészta egy részét 2 db, 2-3 mm vékony 3 cm magas sávra nyújtjuk és kialakítjuk belőle a torta peremét. Óvatosan a tészta aljához nyomkodjuk, és nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük 30 percre.A megmaradt tésztát lisztezett vágódeszkára tesszük, téglalap alakúra nyújtjuk, és 1 cm széles csíkokra vágjuk. Nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.A töltelékhez a meggyet a cukorral felforraljuk, fedő alatt puhulásig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.A kukoricalisztet simára keverjük a citromlével, a kókuszkrémmel, a meggypéphez adjuk, és kis lángon, kevergetve besűrítjük. Teljesen kihűtjük.A villával áttört túrót a kétféle porcukorral elkeverjük, a meggypudinghoz dolgozzuk, és botmixerrel krémesítjük.A túrókrémet a tésztakosárba simítjuk, a töltelék közepére egy kis méretű pogácsaszaggatót teszünk, és körülötte küllő alakban a töltelékre fektetjük a tésztacsíkokat.Leemeljük róla a pogácsaszaggatót, és a tortát előmelegített sütőbe toljuk. Ha megsült, lekapcsoltjuk róla a forma oldalát, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral hintve tálaljuk. (Tapasztalatom szerint a linzertorták másnap még finomabbak.) ;)sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 35 percTipp:A töltelékhez kész meggydzsemet/-lekvárt is használhatunk.Ha kimarad még egy kis tésztánk, készítsünk belőle meggylekvárral töltött linzereket. p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }