Rumos meggyhab torta málnaöntettel

  • 2020.07.04.
  • 9

A meggyfáink ismét jól teljesítettek a terméshozam terén – a kisebbik fa egy púpozásig megtelt rekesznyi bio gyümölccsel ajándékozott meg bennünket. Bár igazából csak Anyát, mert utóbb úgy alakult, hogy a másik fán lévő meggyszemek a rovarok és a hőség martalékává váltak. Anya bezzeg 12 üveg meggydzsem boldog birtokosa lett, mi pedig mindössze bő 2 kg magozott meggyet tudhattunk a magunkénak. Történt ui., hogy a nagyobbik fa termése még nem ért be teljesen, így első körben csak a kisebbiket tudtam megszedni, és mire a másikon is megérett a meggy, és pont kimentünk volna leszedni, eleredt az eső. A másnapi nagy melegben pedig a teljesen érett gyümölcsöket kikezdték a darazsak és a hangyák. Szedni is kellemetlen volt a rovarok lepte ágak között. Így hát az idei meggydzsemfőzésnek annyi. Sebaj, majd kérek Anyától! :DA megmenekített adag meggy viszont épp elég volt arra, hogy ilyen-olyan édességek készüljenek belőle, mint amilyen például ez a könnyű habtorta. Eredetileg nem terveztem tésztát az aljára, de mivel a 2 zacskónyi habtejszín nem töltötte meg színültig a formát, így esélyes volt, hogy sérülés nélkül nem fogom majd megúszni a desszert formából való kiapplikálását. Ilyen esetekben még az is előferdülhet, hogy én magam is megsérülök, miközben mérgemben a fejemet a falba verem. :DÚgyhogy jött is az ötlet, hogy akkor legyen linzer alja. És ha már lúd, legyen kövér alapon, be is töltöm meggydzsemmel – meggyes tésztát meggyes habbal felkiáltással – megvámolva ezzel Anya tavalyi lekvárját. :D És mivel a meggy egy időben érik a málnával, így az öntetet ebből a gyümiből készítettem hozzá. Azt hiszem, jól döntöttem, így lett kerek ez a nyári desszert. :)Hozzávalók 1,4 l-es pudingformához:Alaphoz és a díszítéshez:20 dkg finomliszt12 dkg vaj7,5 dkg cukor1 kis tojás1 citrom reszelt héja1 késhegynyi sütőpor8 dkg házi meggydzsem + a kis linzerekhezMeggyes habkrémhez:20 dkg magozott meggy10 dkg cukor2 ek. Portorico rum1 ek. frissen facsart citromlé5 dl habtejszín8 zselatinlapMálnaöntethez:25 dkg málnacukor (ízlés szerint)1 tk. kukoricaliszt2 ek. kókuszkrémelkészítés:Az alaphoz a cukorral, sütőporral, citromhéjjal vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott vajjal, és a tojást is hozzáadva, sima felületű tésztává gyúrjuk. Kettévágjuk, mindkettőt meggömbölygetjük, kissé ellapítjuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.A lehűtött tésztadarabokat liszttel hintett felületen 3-4 mm vastag körlapokra nyújtjuk, és 17 cm-es köröket szaggatunk ki belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire téve, 180°C-os sütő középső részében kb. 15 perc alatt megsütjük. Tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.A kevés, lehulló tésztaszéleket újra begyúrva kiszaggatjuk, és azokat is betöltjük lekvárral. (Ezekkel a kis linzerekkel díszítjük majd a tortát.)Az egyik tésztakorongot megkenjük az előzőleg botmixerrel pürésített meggydzsemmel, és befedjük a másik tésztalappal. Félretesszük.A meggyes habkrémhez a magozott meggyet a cukorral és a citromlével lábasba tesszük, fedő alatt puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Kevergetve további 5-6 percet főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzáadjuk a rumot.A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk és feloldjuk a forró meggypépben. Hűlni hagyjuk.A tejszínt kemény habbá verjük. A meggypépet egy kevés habbal gyors mozdulatokkal simára keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi tejszínhabot.A meggyhabot a formába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk és ráhelyezzük a lekvárral töltött linzerlapot. Hűtőben dermesztjük néhány órát.Az öntethez a málnát a cukorral felforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük és átpasszírozzuk.A kukoricalisztet simára keverjük a kókuszkrémmel, a málnavelőhöz adjuk, és kis lángon, kevergetve kissé besűrítjük. Teljesen kihűtjük.A tortát átfordítjuk egy tálra, és óvatosan leemeljük róla a formát. Tetszés szerint díszítjük, és málnaöntettel meglocsolva tálaljuk. p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }