Banánkrémes

  • 2020.05.30.
  • 8

Boldog voltam, hogy újra járhatok gépi pilire. Vegán banánkenyér lett volna az edzésért a fizetség, amit nemrégiben duplán le is teszteltem. Az edzést követő délután azonban olyan szinten beállt az egyik izmom (vélhetően a 9 kilós Trygi cicámnak „köszönhetően”), hogy képtelen voltam megsütni az édes fizetséget. A banán meg szépen lassan elkezdett megbarnulni a hűtőben. Csak úgy magában most valahogy nem volt kedvünk megenni, de hogy mégse vesszen kárba – majdnem 2 héttel a sérülést követően, de még mindig izomhúzódással és ideggyulladással küszködve, gyógyszeres és egyéb alternatív gyógymódok ellenére – ez a süti lett belőle. Legalább kiderült, hogy sütni már képes vagyok, ha tornázni egyelőre még nem is! Utólag megfogalmazódott bennem, hogy van az az eset, amikor kapóra jön, hogy túlérett a banán. Ez a süti ui. annyira szerethetőre sikeredett, hogy úgy érzem, ez lett az egyik legfinomabb a Sünis kanál blog fennállása óta. :D Bárcsak gyógyerővel is bírt volna!Hozzávalók 16 szelethez:Tésztához:30 dkg finomliszt2 dkg holland kakaópor10 dkg porcukor1 mk. (kb. 5 g) szódabikarbóna6 dkg vaj1 tojás4 dkg tejfölKrémhez:30 dkg banánpép2 dl kókuszkrém (Cocomas)1 kezeletlen citrom reszelt héja½ citrom leve2 dkg étkezési kukoricakeményítő2 dkg vaníliaízű pudingpor10 dkg finomítatlan nádporcukor12 dkg vaj1 tk. vanília pasztaTetejére:7 dkg fehér csokoládé15 dkg 20%-os tejföltésztamorzsa ízlés szerintelkészítés:A tésztához a lisztet összeszitáljuk a porcukorral, a kakaóporral, a szódabikarbónával, és elmorzsoljuk a nem túl hideg vajjal.Hozzáadjuk a felvert tojást, a tejfölt, és gyúrható állagú tésztát készítünk. Hűtőbe tesszük dermedni.A lehűtött tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, mindegyik darabot téglatestté formázzuk, majd lisztezett felületen egymás után mindegyiket 25x25 cm oldalhosszúságú lapokra nyújtjuk.A tésztalapokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és egymás után megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd az oldalaikat egyenesre szabjuk. A lehulló tésztaszéleket késes aprítóval ledaráljuk.A krémhez a banánpépet lábasba tesszük, elkeverjük a citromlével, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadunk 5 dkg nádporcukrot, és felöntjük 1 dl kókuszkrémmel.A többi kókuszkrémet simára keverjük a keményítővel, a pudingporral, a banános elegyhez öntjük, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Többször átkeverve, teljesen kihűtjük.A puha vajat kihabosítjuk a többi porcukorral, majd robotgéppel hozzádolgozzuk a banánpudingot.A kész krémet háromfelé vesszük, és betöltjük vele a tésztalapokat. Folpacka csomagolva, néhány órát hűtőben pihentetjük.A fehér csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, és még forrón simára keverjük a tejföllel. Egyenletesen a süteményre kenjük és megszórjuk a tésztamorzsával. Dermedni hagyjuk.Tálalás előtt szórhatunk még rá tésztamorzsát, majd négyzet alakú szeletekre vágjuk.sütési hőfok: 160°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 8 perc/tésztalapTipp:A lágyabb tésztát szebbre nyújthatjuk, ha kicsit ellapogatva sütőpapírra tesszük, és azon nyújtjuk kellő méretűre. Tésztanyújtó hengerrel a legegyszerűbb.Megjegyzés:A kimaradó – néhány dekányi – tésztamorzsát felhasználhatjuk más süteményekhez.Ezt a tésztát nem kell másnapig pihentetni, mert a szódabikarbóna használatának köszönhetően elég puha. A banános sütiknek amúgy sem tesz jót, ha túl sokáig állni hagyjuk, mert tapasztalatom szerint veszítenek az aromájukból. p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent } a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } strong { font-weight: bold }