Almamuffin (vegán)

  • 2020.10.16.
  • 1

Ez a süti tavasszal készült, amikor még bizonytalan léptekkel haladtam a vegán édességekkel kikövezett, számomra vadiúj úton. Hujjuj, ez egy borzalmas képzavar, vagy nem is tudom, minek nevezzem, úgyhogy nem is folytatom! :D Lényeg a lényeg, igencsak tapasztalatlan voltam a fent említett sütemények sütésében. Még március elején – az itthon fellelhető alapanyagokból – egy meglehetősen télies ízvilágú muffint sikerült készítenem, ezért úgy döntöttem, várok a posztolásával. Eddig húztam, de most végre közzétehetem így október derekán! :DBevallom, nekünk annyira ízlett ez a hangsúlyosan almás, nagyon szaftos muffin, hogy az első próbasütést követően rendeztem egy másodikat is. :D A harmadik sütés eredményét viszont már kénytelen voltam odaadni azoknak, akinek valójában készült – az edzőmnek és családjának. Tíz perccel az átadás után jött is az üzenet, amiből kiderült, hogy ez a süti mások szerint is nyerő. :DHozzávalók 10 darabhoz:Tésztához:35 dkg héjastól lereszelt alma (1 db Idared és 1 db Granny Smith)½ citrom leve10 dkg finomítatlan nádcukor1 tk. (3 g) őrölt fahéj15 dkg fehér rizsliszt1 ek. útifűmaghéj1 tk. (5 g) szódabikarbóna6 g foszfátmentes sütőpor10 dkg pirított, durvára vágott dió + a díszítéshez25 ml napraforgóolaj1 dl rizstejkókuszolaj a tepsihezKaramellszószhoz:3 dkg finomítatlan nádcukor1 tk. víz1 dkg kókuszzsír2 ek. kókuszkrémelkészítés:A reszelt almát meglocsoljuk a citromlével, jól átforgatjuk, majd belekeverjük a fahéjas cukrot.Hozzáadjuk a diót, a sütőporral, szódabikarbónával, magliszttel vegyített rizslisztet, és fellazítjuk a rizstejjel, valamint az olajjal.A tésztamasszát az olajjal alaposan kikent muffintepsi mélyedéseibe adagoljuk, és előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!). A tepsit tortarácsra tesszük, óvatosan kivesszük belőle a muffinokat, és hagyjuk kihűlni.A vegán karamellöntethez a cukrot a vízzel és 1 evőkanál kókuszkrémmel tejkiöntőbe tesszük, és miután a cukor felolvadt, a szirupot néha megkeverve, takarék lángon 3-4 percig forraljuk.A tűzről levéve hozzáadjuk a kókuszzsírt, majd a tűzre visszatéve, 1 percig forraljuk. A többi kókuszkrémet is hozzáadjuk, és folyamatos keverés mellett felfőzzük.Miután a karamellszósz kihűlt, rácsorgatjuk a muffinok tetejére, és megszórjuk durvára vágott dióval. p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }