Marcipánkrémes minifánk

  • 2020.02.03.
  • 6

A bőség zavara – azt sem tudom, melyik fánkot süssem meg előbb. :D Az évek óta gyűlő fánkreceptek közül ui. nehéz választani. Ezt a változatot például legalább 5 éve mentettem el magamnak egy német oldalról, elsősorban a töltelék miatt. A tésztáját felülbíráltam, soknak találtam a 3 tojássárgáját, így azt leredukáltam 1-re. A krémet pedig keményítővel főztem fel, mert túl hígnak bizonyult anélkül. Persze készíthetjük kevesebb tejjel is, ami ugyanazt az eredményt adja: sűrűbb krémet, viszont akkor a mennyisége is kevesebb lenne, az meg ugye nem éppen örömteli.Én az eredetileg normál méretűnek javasolt fánkot „minisítettem”, mert így olyan jópofák, másrészt aki nem tud megbirkózni 2 egésszel (már ha 1 nem elég neki), akkor ezekből a kis méretű fánkokból könnyebb annyit enni, amennyit éppen elegendőnek érez. Bár igazából nehéz betelni vele, mert ez a marcipánkrém annyira finom. :D Még Anya is dicsérte, pedig ő aztán nincs oda a kelt fánkokért. :)Hozzávalók kb. 30 darabhoz:Tésztához:25 dkg finomliszt2,5 dkg cukoregy csipet só1 tojássárgája3 dkg vaj1 dl tej2 dkg friss élesztőMarcipánkrémhez:20 dkg cukrozott marcipánmassza1 kis narancs reszelt héjaegy csipet sócukor ízlés szerint (elmaradhat)2 dl tej2 ek. mandulalikőr10 g étkezési kukoricakeményítőForgatáshoz:6 dkg kristálycukor1 cs. Bourbon vaníliás cukor1 tk. őrölt fahéjTovábbá:növényi olaj a sütéshezelkészítés:A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és a langyos tejjel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a puha vajat, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.A krémhez a narancshéjjal, (kevés cukorral), sóval ízesített tejet felforraljuk, a nagy lyukú reszelőn lereszelt marcipánhoz öntjük, és robotgéppel alaposan kikeverjük.Likőrrel ízesítjük, majd kiveszünk belőle egy keveset, simára keverjük a keményítővel, és a krémalaphoz dolgozzuk. Visszaöntjük a lábasba, és kis lángon, kevergetve besűrítjük. Teljesen kihűtjük.A tésztát lisztezett felületre borítjuk, 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. (A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, pihentetjük, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.)A tésztakorongokat enyhén meglisztezett felületre tesszük, és konyharuhával betakarva, 15 percig pihentetjük.Az olajat 170°C-ra hevítjük, és a fánkokat kisebb adagokban pár perc alatt kisütjük. (Az egyik oldalukat fedő alatt, a másikat fedő nélkül sütjük.)A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, és még forrón megforgatjuk a fahéjas-vaníliás cukorban.A marcipános tölteléket habzsákba kanalazzuk és betöltjük vele a langyosra hűlt fánkokat. A kimaradt krémet mellé kínáljuk. p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }