Sonkás-sajtos rösztirolád

  • 2019.05.14.
  • 6

Nálunk idén kicsit tovább tart a húsvét. :D Mivel 2 kis sonkát is vettünk, így bőven maradt még belőle reggelire – szalámi helyett –, ill. egyéb ételekhez. Most ehhez a gyorsan elkészíthető, egyszerű ételhez használtam fel a maradék húsvéti sonkát. A receptet egy ismert és utált receptgyűjtő oldalon találtam, pontosabban a neten látott fotó oda irányított. Gondoltam, teszek vele egy próbát. Egy pöttyet módosítottam rajta, hiszen pont a maradék sonka felhasználása volt a lényeg. Az ipari szenny lapka sajt helyett pedig jóféle cheddart választottam. A masszához sem lisztet kevertem, mert attól keményebb lett volna az eredmény, hanem inkább ahhoz is sajtot, sőt egy kis hagymát is, mert abból sosem elég. :D Bevallom, nem sok reményt fűztem ehhez a tekercshez, de végül kellemesen csalódtam. Előételnek mindenképp nyerő. :)Hozzávalók 1 roládhoz:35 dkg krumpli (tisztítva mérve)4 tojás5 dkg reszelt Grana Padano sajt1 fej vöröshagyma1 tk. Toscana fűszerkeverékőrölt fekete borssó15 dkg füstölt, főtt sonka (a húsvéti sonka maradéka)5 dkg reszelt vörös cheddar sajt2 ek. olvasztott mangalicazsírelkészítés:A meghámozott krumplit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a reszelt parmezánnal, valamint a finomra vágott vöröshagymával együtt a felvert, sóval, borssal, fűszerkeverékkel ízesített tojáshoz keverjük.Egy 32x20 cm-es tepsit/sütőtálat kibélelünk sütőpapírral, egyenletesen elosztjuk rajta a masszát, és lenyomkodjuk. 180°C-ra előmelegített sütő középső részében kb. 20 percig sütjük.A sült burgonyalapot átfordítjuk egy másik sütőpapírra és lehúzzuk róla azt a papírt, amin sült. Elosztjuk rajta a ledarált sonkát, megszórjuk reszelt sajttal, kicsit lenyomkodjuk, és a sütőpapír segítségével felgöngyöljük. A sütőpapírnál fogva visszatesszük a tepsibe (a papírt nem tekerjük rá), és lekenjük olvasztott mangalicazsírral.A sütő hőmérsékletét 200°C-ra állítjuk, és további kb. negyedóra alatt készre sütjük a roládot.Kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük. Majonézes tormát, és igény szerint paradicsomot, friss salátát kínálunk mellé.p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; }a:link { }