Csavart fánk

  • 2019.01.10.
  • 6

Itt a fánkszezon! El is határoztam, hogy idén többfélét is kipróbálok, mert eddig nem igazán jeleskedtem a fánksütésben, és minden évben csak egy, maximum kétfajtát készítettem. Fellapoztam hát kamaszkorom kedvenc süteményes könyvét, és örömmel szembesültem a ténnyel, miszerint jó pár recept vár kipróbálásra. Ezzel a csavart formájúval kezdtem a sort, és csak annyit változtattam rajta, hogy citromhéjat tettem hozzá. Nagyon könnyű, roppanós tésztájú, ami talán kissé szokatlan egy fánk esetében. :)Hozzávalók 24 darabhoz:25 dkg finomliszt5 dkg porcukor1 tk. vaníliás cukor6 g sütőpor5 dkg vaj1 nagy tojás1 ½ ek. tejegy kis csipet só1 kezeletlen citrom reszelt héja1 l kókuszolaj a sütéshezfinomszemcséjű kristálycukor a forgatáshoz (ennek híján a kristálycukron egy fordulatnyit darálunk, hogy finomabb legyen)elkészítés:A porcukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, citromhéjjal vegyített fele mennyiségű liszthez adjuk a tejjel felvert tojást, a puha vajat, és robotgéppel magas fokozaton 2 percig keverjük. Beleszitáljuk a többi lisztet, és gyors mozdulatokkal a masszába gyúrjuk.A tésztát két egyforma darabra osztjuk, mindkettőt téglatestté formázzuk, és folpacka csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.Az egyik lehűtött tésztadarabot 20x24 cm-es téglalapra nyújtjuk, és úgy fordítjuk, hogy a hosszabbik oldala legyen hozzánk közelebb.Vízszintesen, középen kettévágjuk, ilyen módon 2 db 10x24 cm-es lapot kapunk, majd derelye- vagy pizzavágóval mindkettőt 6-6 db (4x10 cm-es) kis lapocskára szeljük.Ezeket középen 4-5 cm hosszan bevágjuk, és az egyik végüket óvatosan áthúzzuk a nyíláson, így kialakítva a csavart formát. Így járunk el a másik tésztával is.A 175°C-ra hevített olajban egyszerre 4 fánkot sütünk ki (vigyázat, gyorsan sül!), majd szűrőkanállal mindegyiket papírtörlőre szedjük. Még forrón megforgatjuk finomszemcséjű kristálycukorban, és tálaljuk, vagy amint kihűlt, azonnal becsomagoljuk. (1-2 hétig eláll.)
p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }