Birsalmás rétes vaníliás birsszósszal (élesztős-leveles)

  • 2018.10.11.
  • 4

A birsalmáink szépen megértek, és sajnos egy részük le is potyogott a fáról. A kukacok is örülhettek meg mi is, mert mindenkinek jutott a finom gyümölcsből. Mi azért jobban jártunk, mert több maradt nekünk. :DA jó szatyornyi birs egy részéből rétest akartam sütni, de az a tészta, amivel először elkészítettem, valahogy nem lett a barátom most sem. Tudniillik, korábban is így jártam, és bár a bécsi almás rétes eredeti tésztareceptjéről van szó, az mégse olyan házilag elkészítve, mint amikor az osztrák cukrászdák valamelyikében kóstolja az ember – mert ott viszont nagyon szeretem. Otthon elkészítve szinte minden sokkal jobb, mint a bolti, de ez a tészta kivételt képez, és nekem bizony megsülve belül nyúlós, kívül tapló jellegű lett.Cseppet sem vigasztal, legfeljebb némileg megnyugtat a tény, hogy az ilyen-olyan netes oldalakon látható hasonló rétesek is hagynak némi kívánni valót maguk után tésztailag, legalábbis a belső rétegek sok helyen túl ázottnak és vastagnak tűnnek, úgyhogy nem igazán lepett meg, hogy az én rétesemmel is bajok voltak. De simán lehet, hogy bennem van a hiba, és nem jól készítem. :DMivel a vaj becsomagolásával készülő élesztős-leveles tészta hajtogatásában már nagy gyakorlatra tettem szert, és ebből a fajta tésztából az évek során rendre szeretni való rétesek kerültek ki a kezem alól, egyértelműnek látszott, hogy 2. nekifutásra ezt a már jól bevált rétestésztát használom ehhez a sütihez. Másnap újra nekiduráltam magam, és bár ilyen módon jóval tovább tartott a sütikészítés, mégis megérte rászánni az időt. Egyértelmű, hogy számomra ezzel a tésztával a legfinomabb a rétes, kerüljön bele bármilyen töltelék is. :) De azért nem adom fel, és juszt is kitalálom, hogy lehet tényleg finom bécsi almás rétest sütni házilag! :DJa, majd elfelejtettem: a birsszósz valami Isteni! :DHozzávalók 1 rúd réteshez:Élesztős tésztához:20 dkg finomliszt + a dagasztáshoz3 dkg cukor1 mk. só1 tojássárgája½ ek. napraforgóolaj (elmaradhat)1,25 dkg friss élesztőkb. 1,25 dl tejVajas tésztához:5 dkg rétesliszt12,5 dkg vajTöltelékhez:50 dkg birsalma (hámozva, magozva mérve)10 dkg mazsola10 dkg cukor1 citrom leve és reszelt héja5 g őrölt fahéj2 ek. birs- vagy körtepálinka, esetleg rum10 dkg kekszmorzsa (nálam almás zabkekszből)2 dkg olvasztott vajMázhoz és a szóráshoz:2 ek. habtejszín½ cs. Bourbon vaníliás cukorporcukorVaníliás birsszószhoz:4 dl + 5 ek. birsalma főzőlé0,5 dl tejszín1 tk. vaníliakivonat2 dkg étkezési kukoricakeményítő3 tojássárgája5 dkg cukorelkészítés:Az élesztős tésztához a liszt közepébe morzsolt élesztőhöz adunk 1 dkg cukrot, kevés langyos tejjel simára keverjük, majd letakarva felfuttatjuk.Beletesszük a többi cukrot, a sót, a többi tejjel kevert tojássárgáját, lágy tésztává dagasztjuk, és vékonyan kiolajozott tálban, letakarva kelesztjük 30 percet. Hűtőbe tesszük.A vajas tésztához a felkockázott vajat összegyúrjuk a rétesliszttel, téglalap alakúra formázzuk, kissé ellapítjuk, majd folpackba csomagolva lehűtjük.Az élesztős tésztát lisztezett felületen kisujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, közepére helyezzük a vajas tésztát, minden irányból ráhajtjuk az élesztős tésztát, és 0,5 cm vastag, kb. 35x30 cm-es téglalapra nyújtjuk.A tésztát képzeletben, függőlegesen 3 egyenlő részre osztjuk, balról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd ráhajtjuk a jobb oldali tésztasávot. Lisztezett deszkára tesszük, és nejlonzacskóba húzva, 20 percig hűtőben pihentetjük.Ezután a tésztát a korábbi hajtogatáshoz képest az óramutató járásával megegyezően 90°-kal elforgatva tesszük a lisztezett munkafelületre, és ismét 0,5 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk.Képzeletben, függőlegesen most 4 egyforma sávra osztjuk, balról, majd jobbról középre hajtjuk a tésztasávokat, ezután balról behajtjuk, mint amikor becsukjuk a könyvet. A tésztát letakarva, újabb 20 percet hűtjük.Az előbbi műveletet megismételjük, miközben ismét elforgatjuk a tésztát. Megint hűtjük 20 percet.A töltelékhez a megtisztított, magházától megfosztott, kis kockára aprított birsalmát 5 dkg cukorral és a citromlével együtt lábasba tesszük, felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi (kb. 6 dl), és fedő alatt félpuhára pároljuk. Hozzákeverjük a mazsolát, és kihűtjük.A birsalmát összekeverjük a fahéjjal vegyített többi cukorral, a citromhéjjal és a pálinkával/rummal.A lehűtött tésztát lisztezett munkalapon 50x40 cm-es téglalapra kinyújtjuk. A felületét lekenjük a langyosra hűlt olvasztott vajjal, és egyenletes rászórjuk a kekszmorzsát.A birsalmát a hozzánk közelebb eső, hosszabbik oldala mentén, kb. 13 cm széles sávban r