Egreslepény

  • 2018.06.27.
  • 4

Pár hete beszélgettük a Kutyafüllel, hogy ő is, én is gyerekkorunkban ettünk utoljára büszkét. Bár ez a gyümölcs egyikünknek sem tartozott a kedvencei közé, de ha jó érett és édes volt, akkor én pl. szívesen eszegettem belőle. Ha jól rémlik, egyetlen olyan alkalom volt, amikor nagyobb mennyiséget termeltem be belőle, és talán éppen ezért is olyan emlékezetes apai nagymamám büszke bokrának termése. :)A vonzás törvénye most is működött, és a köszmétére való emlékezés után nemrégiben egy kedves barátnőm érdeklődött nálam, hogy kell-e büszke. Kell, hát jóhogy! :D Megkaptuk a termelő telefonszámát, és a megbeszélt időpontban mentünk a gyümölcsért. A vicc az egészben az, hogy a büszkés bácsi szinte pont a mi telkünk melletti kiskertben termeszti a piacra szánt terményeit, mégis ilyen kerülőúton sikerült hozzájutni ehhez a gyümölcshöz. :D Most már tudjuk, hogy csak a szomszédba kell átmennünk, ha pl. őszibarackot vagy egyebet szeretnénk. :)No, de hogy a sütiről is írjak valamit – ez a lepény is a gyerekkoromhoz kötődik, ui. az Édességek c. könyvben található, amit kamaszként áhítattal lapozgattam. Akkor persze nem éppen ezen a lepényen akadt meg a szemem, de felnőttként pontosan emlékeztem rá, hogy ebben a könyvben található egy büszkével készülő sütemény. Az is érdekes, hogy most szinte pont ott nyílt ki a könyv. :D Nagyon meg akarta süttetni magát a lepény, az már biztos. :D Sajnos a töltelék hozzávalóinak mennyisége hagyott némi kívánni valót maga után, ezért azon változtatni kellett. Bár ez a büszke messze nem volt olyan édes, mint az a gyerekkori, mégis egy nagy tálca finom, kellemesen savanykás, szaftos, nyáriasan üde sütemény lett a végeredmény. :)Hozzávalók 42x34 cm-es tepsihez:Tésztához:25 dkg finomliszt1 citrom reszelt héja3 dkg cukor½ mk. só2 dkg friss élesztő1 tojáskb. 1 dl tej1 tk. vaj + a tepsihezTöltelékhez:10 dkg zabkekszből nyert morzsa1 kg egres (nálam piros)2 ek. finomítatlan nádcukor (elmaradhat, ha a gyümölcs elég édes)22 dkg vaj18 dkg porcukoregy csipet só6 tojás7,5 dkg finomliszt2,4 dl habtejszínelkészítés:A tálba mért liszt közepébe morzsolt élesztőt simára keverjük 1 dkg cukorral, a langyos tejjel, és annyi lisztet dolgozunk hozzá, hogy nokedlitészta állagú legyen. Letakatva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, a felvert tojást, és megdagasztjuk. 1 teáskanál olvasztott vajjal kikent tálban, letakarva negyedórát pihentetjük.A tésztát kb. 3 mm vastagságra és tepsi méretűre nyújtjuk, majd kibéleljük vele az alaposan kivajazott, liszttel behintett tepsit. Újabb negyedórát pihentetjük.A tésztamasszához a puha vajat a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a tojásokat, a sót, a lisztet, végül a tejszínt.A tésztára rászórjuk a kekszmorzsát, elosztjuk rajta az kicsumázott, megmosott, lecsöpögtetett gyümölcsöt, megszórjuk nádcukorral, és rásimítjuk a vajas-tojásos masszát.A süteményt előmelegített sütőbe toljuk, készre sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. 20 szeletre vágjuk és tálcára rendezzük.sütési hőfok: 190°Csütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. sínen)sütési idő kb. 45 percp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { }