Almás hagymakrémleves

  • 2018.03.06.
  • 3

Sajnos nem túl sűrűn fogyasztunk levest, de amikor igen, akkor nagyon jól tud esni. :) Olyankor minimum 2 napig kitart a megfőzött mennyiség. Mivel a tartalmas leveseket részesítjük előnyben, ezért általában nem is eszünk utána második fogást, főleg, mert ezen ritka alkalmakkor kétszer is szedünk a lábasból. :DMost olyan levest főztem, amilyet még soha, mert egyéb recept keresése közben megakadt a szemem ezen az almával ízesített hagymalevesen. Úgy éreztem, én ezt bizony szeretném, és reménykedtem benne, hogy a Kutyinyek is.A hagymaleves nálunk abszolút nyerő, és bár almalevest nemigen szoktam főzni, azért azt is örömmel megesszük. Gondoltam, ezek ketten együtt jó párost alkothatnak, persze csak a megfelelő arányban keverve. Az eredeti recepten alig változtattam, szinte csak a víz és a balzsamecet mennyiségét vettem kevesebbre, és úgy érzem, nem is szorul több módosításra, mert így is tökéletes. Nekem kifejezetten jól esett. :) Különleges ízhatású, kissé édeskés, de mégis jól kiérezhető belőle a hagyma. A tálalásra szánt levesbetétekkel együtt alkot kerek egészet. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, mindenkinek csak ajánlani tudom. :)Hozzávalók 4 személyre:Leveshez:1 nagy fej vöröshagyma1 nagy alma2 ek. vaj4 dkg fehér tönkölybúzaliszt8 dl víz2,5 dl almás cider vagy félédes fehérbor2 dl habtejszín½ zöldségleveskockaőrölt fehér borssóTálaláshoz:15 dkg kockázott, füstölt, húsos szalonna½ alma1 kis lila hagyma1 kis vöröshagyma1 púpozott ek. finomítatlan nádcukor1 ½ ek. balzsamecetfrissen facsart citromlé½ csokor metélőhagymaelkészítés:A leveshez a hagymát finomra aprítjuk, a felhevített vajon megdinszteljük, majd rászórjuk a lisztet, és rövid ideig pirítjuk.Hozzáforgatjuk a meghámozott, felkockázott almát, felöntjük a vízzel, a ciderrel, beletesszük a leveskocka felét, és forrástól számítva 10 percig főzzük.Sóval, borssal ízesítjük, majd botmixerrel vagy turmixgépben krémesítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, és épp csak összeforraljuk.A szalonnát zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk, majd kivesszük a zsírból és félretesszük.A tálalásra szánt hagymákat vékonyra szeljük, és megpirítjuk a visszamaradt szalonnazsíron. Rászórjuk a cukrot, 1-2 perc alatt megkaramellizáljuk, majd felöntjük az balzsamecettel, és elforraljuk a levét. Félretesszük.A fél almát héjastól apró kockákra vágjuk, megforgatjuk a citromlében, és a pirított szalonnakockákkal, a karamellizált hagymával, valamint a felaprított metélőhagymával együtt a leveshez kínáljuk.