Békésszentandrás 25 éves - Retrohuzat

  • 2018.05.13.
  • 9

A 90-es években a változás szele a sör-hiánygazdálkodást is megérintette, és sorra alakultak a kis házi sörfőzdék szerte az országban. A legtöbbjük már 95-96-ra el is tűnt a sörszínpadról, de maradt néhány sörfőzde, aki ügyes innovációval, jó termékpalettával fel tudott kapaszkodni a sörforradalmi vonatra. Ezek a sörfőzdék elérték a negyedszázados kort, köztük is az egyik első a békésszentandrási Szent András Sörfőzde! Boldog 25. születésnapot!

A gyümölcsös söreiről és a karácsonyi Esthajnal sorozatról, no meg az Ogréról (és a Vári Növérekről, meg a Nyúlról) és sok minden másról ismerős szentandrásiak nem hagyhatták ki a ziccert, és készült egy alkalmi pakk, amiben egy retro Arany Korsó ’93 lapul, az alapításkori recept szerint készítve (a címkéről sokaknak beugorhat a Zlaty Bazant hasonló retro-söre), és a Mutti, ami a jelenlegi felfogást tükrözi. A két címke szépen megmutatja, hogy nem csak a felfogás és a beltartalom, hanem az arculat is nagyot változott az elmúlt 25 év során.
Az eredeti főzdében még egy kiszuperált Wartburg-motor hajtotta a darálót, ma már új erjesztők és egyre modernebb berendezések veszik körül a látogatót. A Rózsa Presszó is megújult belülről. Az alapító tulajdonos, Simkó Józsi "bácsi", nyugodt lehet, mert jó kezekbe adta a főzdét, és a Bukovinszky-testvérek (László és Béla) az egyik legismertebb kisüzemi sörfőzdét varázsolták a jó alapokból.

A retro Arany Korsó '93 egy őszinte, amolyan klasszik házisörös darab, semmi faxni, kellemes édes maláta-kesernyés komló harmónia, egy korrekt láger, bármikor jól esik.

A Mutti már egy rafináltabb darab, a Hallertauer Blanc német komlótól illatosabb, kicsit üdébb citrusosabb, mint egy átlag, német stíl láger. A malátaképlete sem az alap pilzeni maláta, így egy anyagerős, mégis összbenyomásában könnyed citrusos lecsengésű nagyon kellemes lágersör készült. Szerintem az utóbbi idők egyik legjobb kisüzemi lágersöre lett, amibe van egy kis India Pale Lager-hangulat.

A kornak megfelelő pohárhasználat mellett igyekeztem a sörök hangulatának megfelelő sörkorcsolyát is prezentálni a szülinapi sörök mellé. Az Arany Korsó '93-hoz nem hagyhattam ki a klasszik párisziszsömle-zöldpaprika combót, melyhez a séflacibácsirajongó, napköziben cseperedett retroínyencek egy kis Piros Aranyat is nyomhatnak. A Mutti citrusossága egy kicsit keletiesebb irányba húzta a falatot, ami azért az előzőnél Egy pirított rozskenyérre került csicseriborsókrém, amit gyömybéres-citromfüves olivaolajjal kevertem ki és egy leheletnyi chiliszószt pöttyentettem rá, csak jelzés értékkel, ami pont jót tett a citrusos, fűszeres, mégis németes karakterű sörnek.

Gratulálunk a Szent András Sörfőzdének! Isten éltesse az egész csapatot, és reméljük, hogy még sok vidám pillanatot és remek sört tölthetünk együtt a következő 25 évben...