Beer Week in Budapest - Übersörfeszt profiktól

  • 2018.04.25.
  • 9

Egy idegenbe szakadt sörfőző, egy Kraft-jelölt gerilla és egy sörblogger, ha összeáll, nagy dolgokra képesek, főleg, ha mindhárman zenélnek is, Meg is szerveztek egy olyan sörfesztivált, amire már nagyon régóta vár a magyar sörínyenc közönség, és olyan nemzetközi főzde-nagyágyúkat tudtak elhívni Budapestre, akiknek bárhol megörül mindenki a külföldi sörturistától kezdve a Kertész utcában sokat próbált geek-társaságig.

Rebák Tibor (a BrewDogot a Höganas-t és a Signature Breweryt is megjárt, jelenleg Poppels Bryggeri) igazi nemzetközi arca a magyar sörfőzésnek, Parinczár Péter a Kraft-jelölt Tuff Buzz gerilla-főzde alapítója és Sefcsik Marci, a Fenékig Blog és a Party or Die gerilla-főzde alapító tagja szervezik a Beer Week in Budapest - BPBW.hu (alias Budapest Beer Week - ahogy kivettem a kényszernévváltoztatás okát, valamiért Budapest nem büszke a sörre - kár érte - és nem járult hozzá, hogy a fesztivál Budapest nevét használja) elnevezésű 1 hetes májusi sör és járulékos zenés rendezvényt. Látszik, hogy a sörlobbi még messze nem tart ott Magyarországon, ahol a boros. Ha egy kicsit nemzetközibb összehasonlítású távlatba akarjuk helyezni a BPBW-t, akkor elég ha a labanc sógorokra tekintünk, ahol az osztrák sörösök - kicsik-nagyok összefogva - a kezdetek után 1,5 évvel, már 2016-ban megrendezték a Vienna Beer Week-et, és Bécs simán beállt a rendezvény mögé...
De ami a fővárosnak derogált, arra viszonylag könnyen kapható volt a budapesti brit nagykövetség,  élén Iain Lindsay nagykövettel, aki elvállalta a fesztivál fővédnökségét, hiszen 7 főzde Britanniából jön. A sörfesztivál sajtótájékoztatóján, a Brit Nagykövetség Lórántffy utcai rezidenciáján a nagykövet bebizonyította, hogy a "nyársat nyelt brit"-sztereotípia helyett egy laza és egészségesen rebellis skót milyen jó házigazda, és természetesen az is újra bebizonyosodott, hogy a sör mennyire demokratikus ital, és minden formalitást és udvariaskodást mellőzve lehet mellette remekül dumálni, legyen az emberfia, sajtómunkás, egyszeri blogger, sörfőző vagy éppen sokat próbált diplomata.
Mielőtt a résztvevők teljesen belemelegedtek volna a sörözésbe, azért néhány dolgot magáról a fesztről is sikerült megjegyeznünk. Minden elfelejtett tényre használjátok a weboldalt: bpbw.hu , a Facebook oldalt,  vagy az egyéb közösségi oldalakat. Összefoglalva - a Beer Week in Budapest egy egész hetes eseménysorozat lesz május 21-től 27-ig, főváros szerte csapfoglalásokkal (hogy a Brew Dog-on kívül ki jön csapot foglalni még titok), sörvacsorával (Beerganika) és természetesen a fő attrakcióval, a pénteki és a szombati kóstolónappal, ahová a nemzetközi sörös élet színe-java jön olyan főzdék képviseletében, mint a Brew Dog (és annak új savanyú sörös főzdéje a Brew Dog Overworks), a De Molen, a To Øl, a Wild Beer, a Bevog, hogy csak a legismertebbeket említsem a tekintélyes listából. A számháború szerint 16 ország 40 főzde 160 sör vonul föl a két napon, melyre egyesével (Single - 19,790 Ft - 63 EUR), mindkét napra (Double - 32,990 Ft) és kis plusszokkal mindkét napra (Imperial - 46,990) lehet jegyet váltani. A jegyek hat órás időtartamra érvényesek, korlátlan kóstolásra. ratebeer-és untapped-vadászok hegyezhetik a bitjeiket. A jegyeket már a héten a péntek-szombati nagy napok előtti rendezvényeken át lehet venni, és ezekkel 10% további engedeményt kap a csapfoglalások söreiből a jegytulajdonos. Hogy sokba kerül? Hát, nem kevés, de a jó sörnek ez az ára. Összehasonlításképp a Craft Bier Fest Wien-en tavaly - úgy hogy másfél órás sajtóbejáráson is voltam - simán elköltöttem 80 EUR-t sörökre, vagy az idei Vince-fesztiválon, ahol borban hasonló felhozatal van, egy all-in jegy 70,000 Ft-ba került.
A szervezők közül mindhárman zenélnek is, így adta magát, hogy a kóstolónapoknak a végén a fesztiválhelyszínt biztosító Dürer-kertben koncertek sokasága várja a sörtől elnehezült fejeket, és a magyar Kraft-szcéna söreivel meg rá is lehet tölteni a külföldi csodákra.

Ezúton és újfent is nagyon drukkolunk a BPBW-s csapatnak, és full respekt, hogy a sok hónapos munkával ezt összehozták Budapestre!!! A jegyek meg fogynak, úgyhogy ne sokat osszatok-szorozzatok, legyetek ott Ti is.