A Kraft legyen Veled - Kőbányai sörfeszt másképp

  • 2016.08.17.
  • 7

2014-ben a Craft Bier Fest Wien-ről elmélkedve sóhajtottam föl , hogy kellene már Budapestnek is egy hasonló fesztivál. Ezt a hangulatot a Főzdefeszt csak részben teljesítette be. Nem a Főzdefeszt koncepciójával van a baj, csak ők a popularitást választották a meghittebb, kicsit szakmaibb "fedett pályás" kóstolással szemben, amiben a borosok már jóval előrébb járnak (Borjour, Vince stb.).
Aztán most nyáron megtörni látszik a jég. A magyar "sör-őshazában" Kőbányán, a volt Dreher illetve a világháború utántól itt székelő néhai Globus Konzervgyár gyártócsarnokaiban, autentikus környezetben valami változni látszik. A már ott székelő Monyo mellé gyors ütemben felzárkózó, idén megnyitott Mad Scientist és a két újdonatúj főzde, a saját arculattal és remek koncepcióval, de főzdével idáig nem rendelkező Horizont illetve a Hop Top Brewery. Ez pedig az Első Kraft sörfesztivál, természetesen hagyományteremtő jelleggel...
Vendégeik nem Kőbányán főznek, de a meghirdetett Kraft-filozófiához jól kapcsolhatóak (és persze személyi "összefonódások" is vannak - "mindnyájunk" sörfőzője Németh Anti...), és jelen is lesznek a feszten a Hedon, a Rothbeer, a Balkezes - a számomra is még ismeretlen, mert ezt már képtelenség idővel és pénzzel követni - Uradalmi Sörmanufaktúra és a külföldi művészvendég, a Kentucky Ale, akiket az Alltech-versenyek kapcsán már ismerhetünk.

Szóval adott a hazai kisüzemi sörfőzés egy elég komoly szakmai nívót és remek marketinget is felvonultató csapata, akik összedugták a fejüket, és ott kezdték, hogy igyekeztek már a hazai terminológiát (az elcsépelt kézműves jelzőt egy jól irányzott mozdulattal a szemétre hajították) is megújítani - erről lásd a Fenékig és a Mese habbal részletekbe menő elemzéseit - és végre összedobtak egy nagyon profinak ígérkező sörfesztivált egy üzenetnek is beillő helyszínen.

A helyszínre a szervezők fesztiválbuszt is szerveztek és nem csak oda, hanem kényelmesen elfáradva vissza is lehet jutni a város közepébe (Blaha), és persze gondoltak a nem magukat szétcsapni, hanem minél több sört megkóstolni igyekvőkre is. Az árak 0,2 l - 400 Ft és 0,4 l - 800 Ft lesznek, ami teljesen átlagos ebben a sör-milliőben és a belépő és a pohár ügyében is pénztárcabarát megoldást eszeltek ki, miszerint "-Belépés: a fesztivál látogatása mindenki számára ingyenes. A fesztiválon lehetőség lesz néhány főzdénél a saját logós pohár megvásárlására, azonban ez nem kötelező. Ha szeretnéd a kedvenc korsódból kóstolgatni a söreinket, akkor hozd magaddal nyugodtan. Ha már unod, hogy az összes fesztiválról van egy poharad, amivel nem tudsz mit kezdeni, azt is megértjük, tehát csapolunk műanyagba is." Ennivaló is lesz, BBQ és Burger, de hogy ki hozza, azt nem tudni egyelőre.

 
Szóval szakmailag megalapozott lazasággal készülhetünk a hétvégére, ahol a dunaparti pukkantgatós népbutító tömegnyomor helyett minden lehetőség adott a kulturált gasztronómiai kikapcsolódásra.
Irány tehát 19-20-án Kőbánya és az Első Kraft Sörfesztivál! Ahol a "Kraft durch Freude" egészen új értelmet nyer!