Spenótos kosárkák

  • 2021.05.09.
  • 4


Végre egy igazi tavaszi hétvége, ráadásul dolgoznom sem kellett! :) Hát, persze, hogy a tanyára mentünk! :).A kert soha nincs kész és mindig van, mint tenni vele. Most sem nagyon hagyott időt másra. Bár jól el is fáradtam, de ez nem panasz! Imádom, de tényleg!Tegnap ebédre ezt a kosárkát készítettem, utána elmentünk a világ legfinomabb fagylaltját enni a Hóman cukrászdába. Na, de mutatom ezeket a nagyon finom, sajtos, krémes kosárkákatTészta: 20 dkg liszt, 1/2 cs sütőpor, 1 tk só, 6 dkg vaj, 1,2 dl kaukázusi kefir (vagy író, mint az eredeti receptben)Töltelék: 25 dkg spenót (nálam bébi spenót), 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 3 db tojás, 1 kis pohár tejföl, 15 dkg reszelt sajt, szerecsendióA sütporral és a sóval elkeverjük a lisztet, hozzáadjuk a feldarabolt vajat és a kefirt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit folpackba csomagolva 20 percre a hűtőbe teszünk.Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket. A leszárazott, megmosott spenótot jól lecsöpögtetjük, majd durvára vágjuk. Forró olajon megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadjuk a spenótot, épp hogy megfonnyasztjuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk. A tojásokat kikeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a sajt háromnegyedét. Fűszerezzük, majd beleforgatjuk a spenótot is.
A tésztát vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Én most muffin-méretűre készítettem, de lehet nagyobb formákba is tenni. A lényeg, hogy amikor a formába tesszük a lapokat, legyen pereme is. Megtöltjük a spenótos keverékkel, megszórjuk a maradék sajttal és 190 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.Én egy kicsit túltöltöttem a formákat, elég a háromnegyedéig, akkor biztos, hogy nem folyik túl és nem sül rá a forma szélére!