Thousand islands oldalas

  • 2021.02.27.
  • 6


Hogy miért lett ezersziget a neve ennek az ételnek, azt nem tudom megmondani. Azt viszont igen, hogy húsevőknek biztosan nagy örömet okoz! Fiam is hazajött ma, nagyon ízlett neki. Sült krumplival tálaltam és még az ősszes Nikitől vett fokhagyma-chips-szel szórtam meg.Hozzávalók: 1,5 kg
sertés oldalas, 2-3 szelet
füstölt csemegeszalonna, 3 gerezd
fokhagyma, 5-6 szál
újhagyma (1 cs), só, fekete őrölt bors Hagymamártás: 2 ek
zsír, 2 ek
liszt, 1 nagy fej
hagyma, 1 tk
cukor, 1tk
balzsamecet, 2 tk
mustár, 1 kk
pirospaprika, ½ kk
currypor, 1 kk
fekete őrölt bors, só, 500 ml
vízA szalonnát egyik oldalán beirdalom, egy hideg (nem előmelegített) serpenyőbe teszem, és lassú tűzön elkezdem sütni. Így nem kezd el égni túl hamar, sok zsírt kienged, mielőtt ropogósra pirul. A pirított szalonnát kiszedem, félreteszem, a kapott zsiradékban pedig megsütöm a fokhagymaszeleteket. A fokhagymát is kiszedem, félreteszem tálalásig. A húst úgy darabolom, hogy mindegyikben 1-1 csont legyen.A forró, és immár fokhagymás zsírban jól megpirítom minden oldalán. Sütőtálba sorakoztatom, mellérakva a szalonnát. Sózom, borsozom. A tetejére szórom a kb. 1 cm nagyságú karikára vágott újhagymát. Enyhén ezt is sózom, borsozom. A visszamaradt fokhagymás-húsos zsírban elkeverem a lisztet, cukrot és a felszeletelt hagymát. Folyamatos keverés mellett addig pirítom, amíg szép barna színt nem kap és a hagyma is kissé megfonnyad, pirulni kezd. Felöntöm vízzel és fűszerezem. Kb. 8-10 percig lassú tűzön összefőzöm. Sűrű mártást kell kapnom. A mártást a zöldhagyma tetejére kanalazom, egyenletesen elosztva.Fedő alatt, sütőben addig párolom a pecsenyét, amíg a hús meg nem puhul. Kb. 40-45 perc, magas hőfok.