Diós minikalács

  • 2016.01.11.
  • 7







Még az ünnepekre készültek ezek az apró diós kalácsok. Iskolaidőben csomagolni is kitűnő.




Hozzávalók (16 darabhoz): 40 dkg liszt, 13 dkg vaj,
3 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 2 dkg friss élesztő, 1,5 dl tej, 1 narancs
reszelt héja, csipet só; a töltelékhez: 2 tojásfehérje, 20 dkg őrölt dió, 15 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 teáskanál rum; a tetejét lekenni: 1 tojás.



Elkészítése: A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, ráöntünk 1 dl langyos tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Miután felfutott, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót meg a reszelt narancshéjat. A vajat megolvasztjuk, hagyjuk visszahűlni. A tésztát összedolgozzuk, beledolgozzuk a vajat is, és szükség szerint a maradék tejet. Letakarva egy órát kelesztjük. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, belekavarjuk a dióval elvegyített kakót és a rumot. A tésztát két részre osztjuk, 32x26cm méretű téglalappá nyújtjuk. Elosztjuk rajta a diós tölteléket, felcsavarjuk, és 4cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, letakarva 40 percet kelesztjük, majd tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.



Megjegyzés: Kihűlés után a kalácsok végeit porcukorba forgathatjuk.