Mákos bejgli

  • 2016.12.22.
  • 2

Rojtosra sütöttem magam az elmúlt 1 hétben. Közel 2 tucat bejgli után (négy féle töltelékkel) csukott szemmel tekerek, mérek, kenek és szikkasztok. És azt is kitaláltam magamnak, hogy a kimaradt tésztából és töltelékből mini bejgliket gyártok, mert teljesen hülye vagyok így nem megy veszendőbe semmi sem (lásd a lenti képeken).Ez itt az alap recept. Csináltam hagyományosat is, de diós marcipánosat* is narancslekvárral és gyömbérrel, meg szilvás mákosat** barackpálinkával és házi szilvalekvárral. Sokadik éve sütöm a bejgliket Apróséf receptje alapján. Tökéletesek.Ha meg kireped, hát kireped. Amennyi szeretettel sütöm, nem is csoda. A darált magokat, meg a többit, a Magosbolttól vettem.A töltelék előkészítése: 10 perc + legalább 1 óra hűtés, de akár egy egész éjszaka is lehetTészta előkészítés: 10 perc + 1 óra hűtés + a lekenések és a szárításokHozzávalók (2 db fél kilós):a tésztához:260 gr búzaliszt78 gr vaj2 gr zsír (sertés)6 gr porcukor1 csipet só4 gr friss élesztő26 gr tojássárgája52 ml tej (2,8-as)a töltelékhez:272 gr darált dió/260 gr mák110 gr kristálycukor10 gr vaníliás cukor40 gr akácméz6 gr őrölt fahéj4 gr őrölt szegfűszeg4 gr őrölt szerecsendió/a mákos töltelékhez nem tettem0,5 dl rum81 ml tej/90 ml tej (2,8-as)1 kezeletlen citrom héja (vagy szárított)1 kezeletlen narancs héja (vagy szárított)1 marék aranymazsola1-2 ek. kandírozott narancshéj (felaprítva)/a mákos töltelékhez nem tettemElőször elkészítettem a tölteléket. A tej, a méz és a kristálycukor kivételével mindent egy nagy keverőtálba mértem és elkevertem. A tejet, a cukrot és a mézet egy kis lábasba tettem, felforraltam és a diós/mákos töltelékre öntöttem. Alaposan összekevertem, műanyag dobozban lefedve hűvös helyre tettem.A tésztához a lisztet és a porcukrot egy nagy tálba szitáltam, belekockáztam a vajat és a zsírt, csipet sót adtam hozzá. Kézzel elmorzsoltam. Egy kis lábasban elkevertem a tejet, a tojássárgáját és az élesztőt. A lisztes keverékhez öntöttem. A egészet összegyúrtam. Ne dagasszuk túl a tésztát, csak annyira, amíg szépen összeáll. 2 x 25 dk-os gombócokat formáztam a tésztából, és fóliával felfedve 1 órára a hűtőbe tettem pihenni.1 óra elteltével a 21 x 28 cm-es téglalapokká nyújtottam a tésztákat. Fontos, hogy a kinyújtott tésztalapok egyenletes vastagságúak legyenek. A tölteléket is 2 x 25 dekás gombócokra osztottam. Két folpack között 19 x 26 cm-es téglalappá nyújtottam. Itt is ügyeltem rá, hogy egyenletes legyen a töltelék vastagsága. A felső fóliát levettem a töltelékről, az alsó segítségével a kinyújtott tésztára fektettem, majd lehúztam a felső fóliát is. Először a tészta két rövidebb oldalát hajtottam a töltelékre, belenyomkodtam a töltelék szintjébe. Ezután a tészta hozzám közelebbi hosszabb oldalán végeztem el ugyanezt a műveletet, végül innen szorosan feltekertem a bejglit.A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsire tettem, villával megszú vékonyan lekentem tojássárgájával. Hűvös helyen hagytam megszáradni. Ezután tojásfehérjével is lekenetem, megint hagytam hűvös helyen megszáradni. Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, alsó-felső üzemmódban.Amikor a tojásfehérje is megszáradt, a forró sütőbe tettem a bejgliket. 15 percig 200 fokon sütöttem, ezután 190 fokra mérsékeltem a hőmérsékletet és még 10-12 percig sütöttem.Kivettem a tepsit a sütőből, a még forró bejgliket óvatosan összetoltam, a végeket és az oldalukat egyenesre nyomtam. Hagytam őket hűlni. Amint langyosak lettek, szorosan folpackba csomagoltam őket. Másnapra egyenletesen eloszlik a töltelékben a nedvesség.Hűvös helyen hetekig elállnak.* marcipános-diós: 25 dkg kikevert diótöltelékhez adtam 4 cl házi barackpálinkát, 1 púpozott ek. sűrű narancslekvárt, 1 púpozott tk. őrölt gyömbért, a már kinyújtott diótöltelékre nagyon vékonyra nyújtott marcipánlapot tettem és így tekertem fel a bejglit.** szilvás-mákos: 25 dkg kikevert máktöltelék adtam 4 cl házi barackpálinkát és 1 púpozott ek. sűrű házi szilvalekvárt.Facebook: Rizsázzunk!Az alaprecept: innenInnen is szemezgethettekMeggyes-mákos sodort rétesEgyszemélyes bazsalikomos – málnás kosárkaKét szerelmes pár… – citromos mákos muffinMákos süti