Svéd mandulatorta

  • 2013.04.17.
  • 1

Svéd mandulatortaA nálunk is igen népszerű svéd "szereldösszeotthontemagad" bútoráruházlánc igen kedvelt étterméből való a következő "mindigeszemegyszeletet" mandulatorta..Azaz, ezt pont én sütöttem, mert amit ott vettem, azt arany áron mérik és sosem ér haza..Viccet félretéve -szerintem ez egy nagyon perfekt kis édesség, mert ropog a mandula és nem csak az édes ízre figyelsz, kellően rusztikus, csinos kis sütemény.A feljegyzések szerint két változata is ismert - az egyik omlós, ropogós süti -eredetileg: Macaóból származtatják, ahol már-már nemzeti sütemény.Sőt a Szent Péter Székesegyházhoz közeli utcákban számos üzlet és az utcai árusok árulták sok-sok éven keresztül. Népszerűsége vezetett a világhírhez is.A másik utalás egy szokásos délutáni uzsonna, amely
eredetileg Európában, különösen a skandináv országokban terjedt el. Idővel több ízben is készült a torta, hogy a különböző nemzetek ízlésének megfeleljen, így egyre népszerűbb lett.A torta hozzávalói:4 tojás25 dkg darált mandula15 dkg barna cukor1,5 dl tejszín15-20 dkg vaj6 dkg cukor5 dkg szeletelt mandulaA tojások fehérjét a barna cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a darált mandulát. Egy 24 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és belesimítjuk a tésztát.190 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivesszük, és hagyjuk kihűlni.A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, a tejszínnel közepes lángon felmelegítjük, addig míg a cukor el nem olvad és sűrűsödni nem kezd (ne forraljuk). A tűzről levesszük hozzáadjuk a vajat, simára keverjük és kihűtjük.A tésztát lapjában kettévágjuk, megtöltjük a krém felével, majd kívül is bevonjuk a maradék krémmel.A szeletelt mandulát serpenyőben enyhén megpirítjuk, és a tortára szórjuk.Hűtsük le jól tálalás előtt, aztán jól együk meg..njuta av din måltid(Jó étvágyat)Forrás:http://kifoztuk.hu/receptjeink/item/sved-mandulatorta