Házi cukormentes granola " Liofilizált gyümölcsökkel

  • 2018.03.26.
  • 4

Amióta száműztem az üres kalóriákat a konyhámból és értékes alapanyagokra cseréltem, egyre több zabpelyhet eszünk. Zabkeksz, zabkása, vagy éppen zabpelyhes császármorzsa formájában. A granola eddig kimaradt a kollekcióból, pedig régi vágyam volt, ugyanis mióta tombol a granola láz tervbe van, hogy majd egyszer kiokoskodom a receptjét. Az üzletekben kapható változatok sajnos kiesnek a listából, néhány bio boltos kivételtől eltekintve, azok közül párat kóstoltam már.
Arra jutottam, hogy hosszú távon mennyivel gyorsabb, meg persze nem utolsó sorban költséghatékonyabb lenne, ha a szürke hétköznapokat saját készítésű finomsággal dobnám fel.  Ennek már 3 hónapja, azóta rákattantam, sőt, már észrevettem, hogy a férj is rájár. Csak Ő nem reggelire, vagy uzsonnára eszi, hanem csakúgy nasinak. Itt a blogon eddig sajnos elmaradt a recept megosztása, ugyanis fotó nem készült.
Már azt is megfigyeltem, hogy a granola reggeli olyan motivációt jelent, aminek köszönhetően könnyebben indul a reggel.
A mostani verzióban gyümölcs is van, ezt tízóraira készítettem. A liofilizált gyümölcs, amit a kész granolához adtam, ránézésre úgy néz ki, mintha aszalt lenne, annál azonban sokkal különlegesebb. Az aszalt gyümölcs rengeteg cukrot tartalmaz, hiszen ez maga a technológia lényege, a liofilizálás viszont fagyasztva szárítást jelent. Eredményeként a gyümölcs könnyű, roppanós lesz, ami nedvesség hatására gyorsan visszapuhul.

Hozzávalók:
220 g aprószemű zabpehely
140 g eritrit
4 tojás fehérje
4 evőkanál zsiradék (kókuszzsír, olaj, vaj is lehet)
2 evőkanál natúr kakaópor
2 marék dió

Tálaláskor:
liofilizált gyümölcsök (nálam most eper és goji bogyó)
cukormentes gyümölcsjoghurt

Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverem a granolához a dió kivételével, ezt később adom majd hozzá.
A masszát miután alaposan összekevertem 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 10 percig sütöm, majd átforgatom az egészet, ilyenkor keletkeznek a helyes kisebb -nagyobb gombóckák, ekkor a diót is hozzáadom és még így sütöm 5 percig.  Ezzel a dió még illatosabb és aromásabb lesz, aki még fokozná ezt, akár az elején is hozzáadhatja.
Én szeretem ilyen rusztikusra hagyni, de akár szét is lehet törni az egészet, hogy apró darabos legyen.
Fontos, hogy amikor kiveszed a sütőből elképzelhető, hogy még egy kicsit puha, miután lehűlt ropogós lesz majd.
Ezúttal joghurttal és liofilizált gyümölcsökkel ettem.