Kánikula menü: Bárány köfte bulgur salátával

  • 2016.07.09.
  • 9

Amikor kánikula kompatibilis ebédben, vagy vacsorában gondolkozunk érdemes a tőlünk délebbre élők konyhájában körülnézni. A török bulgur saláta, azaz a tabouleh (ejtsd: tabulé) igazán bajnok a témakörben, hiszen rendkívül gyorsan elkészül és hidegen fogyasztjuk. Én most köretként készítettem, de lehet tartalmasabban főfogásként is enni.Szinte minden nemzetnek megvannak a különféle darált húsokból, többnyire szabad tűzön sütött jellegzetességei, melyek lehetnek pogácsák, rudacskák, vagy golyók is, így beszélhetünk pljeskavica, csevap, mititei, miccs, vagy például kebab húsételekről. A török konyha fasírozottja a köfte, melyet egyébként gyakran sütnek sütőben is, ilyenkor a pogácsák közepébe általában valamilyen töltelék is kerül.Én a citromosan frissítő bulgur salátám mellé ezúttal egy bárányhúsos alap változatot sütöttem, a sok sajt és a tükörtojás nyilván már nem török sajátosság, ez az én ötletem volt. 50 dkg darált báránycomb, 1 tojás, 2 tk olívaolaj, 1/2 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma,  1/2 tk fűszerpaprika, 1/2 tk füstölt fűszerpaprika, 1/2 tk őrölt koriander, 1/2 tk római kömény, 1/2 tk. bors, 1/2 tk só, 1/4 tk szódabikarbónaBulgur salátához: 100 g bulgur, 3-4 dl forró víz, 1 kisebb piros húsú paprika felkockázva, só ízlés szerint, fél tk kömény, 1 citrom leve, 2 ek paradicsompüré, 3 szál újhagyma, 8-10 szem koktélparadicsom, 6-8 db csemegeuborka, fél csokor apróra vágott petrezselyem, friss felyess saláta, ha ebbe szeretnéd tálalniÖsszeállításhoz: sajt (2 szelet húspogácsánként), én Maasdamert használtam, de jó bármi, amit szeretsz, lila hagyma karikákra vágva, majonéz, mustár, ajvár ketchup – bármi, amit szeretsz, friss tojás a tükörtojáshoz, koktélparadicsomA darált húst összegyúrom a fűszerekkel és az apróra vágott hagymával és fokhagymával, meg minden mással, amit felsoroltam a hozzávalók között, majd legalább egy órán át hagyom állni.A salátához a bulgurt egy edénybe teszem és összekeverem a száraz fűszerekkel, majd leforrázom vízzel és így hagyom állni lefedve kb 10-15 percet, amíg a bulgur megpuhul. Ezután hozzáadom a citromlevet a felaprított zöldségeket, végül a friss petrezselymet is.Mindent az asztalra tálalok és mindenki kedve szerint összeállíthatja a saját hamburgerét és salátáját.Mentés