Tiberio almatortája

  • 2013.03.10.
  • 8

Ez volt az első kísérletem erre a süteményre, az alapanyagok, és azok aránya időközben alakultak ki. Volt itthon narancs, citrom, mazsola, és egy kis kandírozott citromhéj. Ezekből lett ez a variáció. Legközelebb kipróbálom fenyőmaggal esetleg mandulával is.A végeredmény szerintem magáért beszél.Hozzávalók a tésztához: 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1db citrom és 1 db narancs reszelt héjaHozzávalók a töltelékhez: 80 dkg alma, 2 evőkanál méz, a citrom és a narancs leve, 1 nagy marék mazsola, fél marék kandírozott citromhéj, fahéj ízlés szerintA tésztához az alapanyagokat összegyúrom, és beteszem a hűtőbe pihentetni, amíg elkészítem a tölteléket.Az almát meghámozom, a felét lereszelem és kinyomkodom a levét, a másik felét apródarabokra vágom. Hozzáadom a citrom és a narancs levét, a mazsolát és ízlés szerint őrölt fahéjjal megszórom, így egy kicsit összefőzöm a gyümölcsöt kb 10 perc alatt, a végén hozzáadom a kandírozott citromhéjat.Egy kerek tortaformát (én egy nagyobb laposabb formát használtam 28 cm átmérőjű)  kikenek vajjal, kilisztezem. A tészta 3/4 részét egyenletesen eloszlatom benne úgy, hogy a peremén is legyen tészta. Rátöltöm a gyümölcsös tölteléket, majd a maradék tésztát ráreszelem.160 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt aranybarnára sütöm.Tálaláskor porcukorral megszórom.

Címkék

Desszertek