Sajtos bazsalikomos pite paradicsommal

  • 2013.09.13.
  • 3

Igazából nem sok hozzáfűznivaló van ehhez a recepthez. Jobban mondva két választás van. Vagy ódákat zengek róla vagy inkább nem mondok semmit. :-) Nekem előszámú kedvencem és a variációk számának végtelensége van a szemem előtt, de ez az összeállítás díjnyertes (is lehetne akár) :-) Na jó, térjünk vissza a pitéhez mi szerint ajánlani tudom vendégváró fogásként is. A ráfordított idő minimális, amit megkönnyíthet az is, ha nem fagyasztott és készre nyújtott leveles tésztát használunk hozzá. A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.Hozzávalók:1 csomag
(25 dkg) leveles tészta10 dkg brie (vagy camambert) sajt10 dkg mozzarella3 dl (30%-os) tejszín3 tojássóborsőrölt szerecsendió1 teáskanál apróra vágott friss bazsalikom10-15 dkg koktélparadicsomA piteformát (27 cm átmérőjű) kivajazzuk, kilisztezzük és ha készre nyújtott leveles tésztát használunk, akkor egyszerűen csak kibéleljük vele a formát. Ha fagyasztott tésztát használunk, akkor felengedést követően megfelelő méretűre nyújtjuk és a formát kibéleljük vele. A kilógó részeket késsel levágjuk majd megszurkáljuk egy villával a tészta alját és oldalát, sütőpapírt terítünk rá majd rizst öntünk bele (egészen tetetöltjük vele a formát)
nehezékül. 190 fokra előmelegített sütőben 6-8 percig sütjük, a rizst a sütőpapírral együtt levesszük róla és rácsra téve kihűtjük a tésztát. A töltelékhez felkockázzuk a sajtokat majd egy tálba tesszük a tojással és a tejszínnel együtt. Sóval és borssal meg egy késhegynyi szerecsendióval ízesítjük és a friss, aprított bazsalikommal együtt kézi habverő segítségével alaposan összekeverjük. A kihűlt, elősütött tésztára tesszük a megmosott és szárazra törölt paradicsomokat majd ráöntjük a tejszínes sajtos tölteléket. Kb 20 perc alatt készre sütjük és miután kihűlt, felszeletelve tálaljuk.