Ostoros kalács

  • 2020.05.04.
  • 2

Nagy kedvenc lett nálunk ez a kalács, többször megsütöttem már, húsvétra is ezt készítettem.Egy kicsit macerás a fonások elkészítése, de megéri, eddig nagy sikert aratott.Hozzávalók a tésztához:4 dl langyos tej5 dkg élesztő60 dkg liszt3 evőkanál cukor3 evőkanál olaj (olvasztott kókusz zsír)1 kávéskanál só3 tojássárgájaTöltelék:3 evőkanál kakaópor15 dkg cukor25 dkg margarin3 tojásfehérjeAz élesztőt 1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatom, többi hozzávalóval a kenyérsütő üstjébe adagolom és kidagasztatom.Az üstben is hagyhatjuk, de én nagyobb tálba rakom, letakarom és duplájára kelesztem (kb. 3/4 óra).Amíg kel a kalácstészta kikeverema tölteléket. A tojásfehérjét felverem jó keményre. A szobahőmérsékletű vajat vagy margarint a cukorral és a kakaóporral összekeverem, majd óvatosan a tojásfehérje habot is hozzáadom.A tepsit kikenem vajjal.Ha a tészta jól megkelt gyúródeszkára borítom, majd 6 felé vágom. Egyenként kinyújtom téglalap alakúra, megkenem a kakaós krémmel és mint a bejglit feltekerem. Végül 2x3-mat összefonok.Így lesz kettő fonott kalácsom, amit tepsibe jó szorosan egymás mellé rakok.Még így is hagyom 15-20 percet kelni, majdtojással megkenem a tetejét és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm.