Mézes puszedli egyszerűen, rögtön süthető

  • 2015.12.20.
  • 6

Nagyon szeretem a boltban kapható mézes puszedlit, gondoltam egyszer én is elkészítem hátha a házi finomabb. Hát mit mondjak nem csalódtam, isteni finom lett!!! Fűszeres, puha, omlós tészta édes cukormázban, szóval kihagyhatatlan.Keresztlányom legkisebb fiacskája csak ennyit kiáltott, mikor meglátta: Mézes puszedli! Mézes puszedli! Mézes puszedli!....... és már falta is egymás után befelé őket.Egy nagyon jó receptet találtam Rupáner-konyha blogjában, rögtön puha, azonnal süthető
-nem kell a tésztát pihentetni, ahogy összegyúrtuk, már formázhatjuk és süthetjük is.
Egyszerű elkészíteni, mert a mérce egy 2,5 dl-es bögre.Hozzávalók:6 bögre liszt (nálam teljeskiörlésű liszt 3 bögre, finomliszt 3 púpos bögre)1 bögre porcukor2 tk szódabikarbóna2 ek mézeskalács fűszerkeverék (vagy 1 ek fahéj, 1 ek szegfűszeg őrölt)4 tk kakaópor2 tojássárgája + 2 egész tojás2 ek tejföl1 bögre akácméz15 dkg zsir vagy vaj (nálam kókuszzsír)Mázhoz:1 tojásfehérje, pici citromlé1/2 bögre porcukorA hozzávalókat egy nagyobb tálba mérem - mézet és a zsírt egy kicsit megolvasztva adom hozzá -majd villával jól elvegyítem és szépen összegyúrom az egészet.A sütőt bekapcsolom, alsó-felső sütésnél 190 fokra előmelegítem (gázsütőnél közepes láng).
Nagyobb méretű tepsiket (kettőt vagy hármat) sütőpapírral kibélelem.
A tésztából diónyi nagyságú gömböket formálok és a tepsibe rakom kicsit távol egymástól, mert kb. másfélszeresére nő sütés közben. Első adag mehet is a sütőbe 12-15 percre, vége felé ellenőrzöm nehogy túl süljön.Közben elkészítem a cukormázat. Az egyik tojásfehérjét pici citromlével habosra verem, majd kisebb adagokban fél bögrényi porcukrot hozzáverek. Kicsit folyós lesz.A kisült puszedliket még melegen egy tálcára átszedem és ecsettel a tojásfehérje mázzal megkenem. Megvárjuk, hogy rászáradjon és már fogyasztható is.Ebből az adagból kb 80 db lesz, ezért fémdobozban tárolva talán karácsonyig kitart, persze ha jól eldugva tároljuk.