Vargabéles

  • 2015.04.19.
  • 8

Egyik nap csülkös bablevest főztem, második félének pedig vargabélest sütöttem. A férjem ötlete volt, mert mikor szakácsként dolgozott a húsos levesek mellé sokszor vargabélest készítettek
és nagyon népszerű volt.Persze azért szokásomhoz híven kicsit változtattam rajta, mivel leveles tészta lapom volt itthon, így ebből készítettem.
Ahhoz képest, hogy ez egy hagyományos magyar desszert én most sütöttem először, de azt hiszem nem utoljára, mert a gyerekeimnek is nagyon ízlett.Hozzávalók:30 dkg cérnametélt50 dkg túró1 kis pohár tejföl5 tojás15 dkg porcukor2 csomag vaníliás cukor1 citrom reszelt héja5 dkg rumba áztatott mazsola (én ezt kihagytam)2 csomag leveles tészta5 dkg vaj1 tojás a kenéshezA cérnametéltet sós vízben kifőzöm (vigyázva, nehogy nagyon megpuhuljon), leszűröm, összekeverem az olvasztott vajjal.Elkészítem a tölteléket: a tojásokat ketté választom, a sárgáját kikeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, a fehérjéből pedig kemény habot verek.
A túrót összekeverem a tejföllel, tojás sárgájával, hozzáadom a reszelt citrom héjat, a langyosra hűlt cérnametéltet és a legvégén óvatosan beleforgatom a tojásfehérje habot.Az egyik csomag leveles tésztát (ha nem elég nagy tepsi nagyságúra nyújtom) egy közepes méretű tepsibe terítem, ráöntöm a túrós tölteléket. Ráteszem a második leveles tészta lapot. A tetejét megkenem tojással, megszurkálom és 180 fokon kb. 40 perc alatt aranybarnára sütöm.
Tálaláskor a tetejét érdemes meghinteni porcukorral. Készíthetünk hozzá esetleg vaníliás sodót.