Fusilli csirkemájjal, zöldborsóval, sajtmártással

  • 2014.03.20.
  • 7

Munkából hazafelé azon gondolkodtam mit is készítsek gyorsan családomnak vacsorára. A tv2 Stahl Judit receptes műsorában láttam egy nagyon jó csirkemájas receptet és mivel nagylányom kedvence a csirkemáj ennél a receptnél maradtam. Útközben hazafelé bevásároltam hozzá és hazaérve gyorsan neki fogtam az elkészítésének. Hozzávalók összeszedése közben jöttem rá, hogy elfelejtettem mascarpone sajtot venni. Kitaláltam, hogy krémsajt helyett sajtos besamell mártást készítek. Nagyon fincsi lett, gyermekem is megdicsérte. Legközelebb elkészítem mascarpone krémsajttal is, majd leírom a tapasztalatom. Itt a videó az eredeti receptről, ahogy Stahl konyhájában készül.Hozzávalók:
40 dkg fusilli tészta60 dkg csirkemáj45 dkg zsenge zöldborsó fagyasztott10 dkg vajfél dl olaj3 fej fokhagyma1 cs petrezselyemzöldSajtos besamell mártáshoz:2 púpos ek liszt5 dl tej2 dl tejszín15 dkg félkemény sajtsó, bors, szerecsendióA májat 2x2 cm-re darabolom. A fokhagymát megpucolom. A tészta kifőzéséhez nagyobb edényben vizet forralok.5 dkg vajat az olajjal egy nagyobb edényben (én delimano wokban) felolvasztom, a feldarabolt májat belerakom, kb 5 perc alatt készre sütöm. Közben néha fakanállal megforgatom, hogy minden oldalról átsüljön. Mikor kész szűrőkanállal kiszedem, sózom, borsozom és alufóliával letakarom.
A visszamaradt májas-vajas zsíradékhoz hozzáadom a fagyos zöldborsót, sózom, borsozom, rászórom a feldarabolt petrezselyemzöldet és fedő alatt 10-15 percig párolom.
Közben ha forr a víz a tésztát kifőzöm.Amíg párolódik a borsó elkészítem a sajtmártást. A maradék 5 dkg vajat felolvasztom, hozzáadom a lisztet, felengedem a tejjel és állandó kevergetés közben forralásig főzöm (ha túl sűrű lenne még tejet önthetünk hozzá). Akkor jó, ha olyan sűrű, hogy még lecseppen a kanálról. Végül a tejszínt is hozzákeverem. Mikor kész lehúzom a tűzről, belenyomom a fokhagymát, sózom, borsozom, pici szerecsendióval ízesítem és beleforgatom a durvára reszelt sajtot, ami a meleg besamell mártásban elolvad így krémesre kitudom keverni.Ha kész minden összeállítom az ételt. A zöldborsóra kanalazom a májat, ráöntöm a sajtmártást és a leszűrt tésztát. Összekeverem és pár perc alatt összeforralom. Ha kívánja
1-2 evőkanál tészta főzőlével hígítom.

Címkék

Máj Borsó